Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U akciju se uključio i UNICEF

Evo kako možete pomoći teško stradalima na Filipinima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U akciju prikupljanja pomoći za teško stradale Filipince uključio se i UNICEF.

U nepuna dva dana građani Hrvatske donirali su gotovo 30.000 kuna. Prioritet je osiguranje pitke vode i sanitarnih uvjeta. Čista voda ključna je za preživljavanje djece na pogođenim područjima.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Nestali djed - 1 Bio maskiran u mušketira Muškarca (82) nema gotovo dva mjeseca: Obitelj u očaju zato što je teški bolesnik, a nije popio lijekove

Samo 52 kune dovoljne su za prehranu jednog djeteta u tjedan dana, 81-na kuna osigurava pribor za pročišćavanje vode za dvije obitelji, a 264 kune osiguravaju pitku vodu za tisuću djece u mjesec dana.

U tajfunu nestalo čak 30 članova jedne obitelji

Čak 30 članova jedne obitelji vode se nestalima otkako je u petak tajfun Haiyan ''pregazio'' gradić Tacloban na Filipinima. 'Nestao je ujak, mamin brat. Sva njegova djeca, žena, svi. Moja rođakinja je nastala sa svojih šestero djece, u dobi od devet do 19 godina. I još mnogo mojih bratića i sestrična. Svi oni s kojima sam bila najbliža', kazala je neutješna Daisy Nemeth koja, piše CNN, isprva nije bila zabrinuta.

Iako živi u Hong Kongu, Nemeth se s obitelji čula gotovo svakodnevno. Kada je tajfun prošao, netko joj je javio da su njeni u redu. Sljedeća tri dana čekala je poziv od kuće, ali on nije stizao.

'Išla bih ih tražiti sama, ali tu šestom sam mjesecu trudnoće i imam male blizance. Ne mogu', rekla je zabrinuta žena čiji je 68-godišnji ujak Rogelio Tan ostao sam na Filipinima. Starac je mentalno hendikepiran i nije u stanju brinuti se sam za sebe. Daisy je kontaktirala i dio rodbine koja živi u Danskoj, no nitko o nestalima ne zna ništa. Kazali su joj da su pokušali naći ljude na Filipinima kojima bi platili da odu tražiti članove njihove obitelji, ali nitko nije voljan to učiniti.

>> VIDEO Emotivan govor na konferenciji UN-a: Najavio štrajk glađu, cijela dvorana ustala i zapljeskala

'Na Filipinima bi svi učinili sve za novac. Stoga ne mogu zamisliti kakvo je trenutno stanje tamo. Ovo je zbilja užasna situacija. Ne znam kako ćemo pronaći rođake', kaže Daisy koja se u potrazi služila i internetom.

Ondje je našla stranice na kojima su bili popisi preživjelih u bolnicama, ali i fotografije nestalih koje su postavili članovi obitelji u nadi da će ih netko prepoznati. Nakon što je Daisyna priča osvanula u medijima, stalno prima pozive, ali nijedan nije bio pravi.

'Javili su mi se mnogi luđaci koji su tvrdili da su mi rod i tražili novac. Uz sve što proživljavam, nemam snage da se nosim i s tim. Iscijedili su mi i ono malo energije što mi je preostalo', prepričava.

Informacije je potražila i na Facebook stranici za pronalaženje bližnjih Tacloban Yolanda Update gdje je više od 17.000 korisnika razmijenilo poruke o preživjelima. Svakodnevno čita ljude koji zahvaljuju Bogu što su nakon višednevne potrage pronašli nekoga svoga. Nada se da će i ona uskoro biti među njima iako je svjesna da je nade sa svakim satom sve manje. (Agencija VLM/S.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene