Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekadašnji čelnik velikokladuškog 'Agrokomerca' Fikret Abdić, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za ratne zločine, prisvojio je oko 3 milijuna eura s računa te tvrtke, tvrdi sarajevski 'Dnevni avaz'.


Perma navodima 'Dnevnog avaza', Fikret Abdić je ovih dana boravio u Beču gdje je na svoj šifrirani račun prebacio novac koji se nalazio na računu "Agrokomerca". Navodno je riječ o iznosu koji premašuje šest milijuna konvertibilnih maraka (3,069 milijuna eura), a ta su sredstva bila na na posebnom računu kojega su austrijske vlasti zamrznule 1995. godine na zahtjev vlasti Republike Bosne i Hercegovine.

Prema "Avazovim" izvorima, račun je deblokiran još 2003. godine, a Abdić se u Austriji predstavio kao ovlašteni potpisnik i tako podigao novac. Ravnatelj Agencije za privatizaciju Federacije BiH Šuhret Fazlić potvrdio je kako ima informacije da je "Agrokomercov" račun u Beču ispražnjen, a da je u tijeku istraga kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo.

"Saznali smo da je 'Agrokomerc' u Beču ukinut prije više od godinu dana te da je neka fizička osoba formirala novo poduzeće. Još ne znamo u kakvoj je vezi ranija tvrtka s novoformiranom", kazao je Fazlić. Istaknuo je kako je očevidno riječ o propustu bosanskohercegovačkih vlasti.

Vezani članci Studentski kampus u Slatini - 1 Nekoliko dana do izbora, a njihov ključni gradski projekt provjeravaju USKOK i policija: "Kampus nam treba, ali ne na ovakav način" Granični policajac u BiH Akcija tajne službe u BiH: Uhićena dvojica krijumčara migranata, u kući otkriveno dvadesetak ilegalaca

>>Fikret Abdić ne smije napustiti Hrvastku bez dozvole suda

"Upravo zato što nitko nije reagirao Abdić se i u Hrvatskoj dočepao vrijedne imovine 'Agrokomerca' koju sada zbog zastare ne možemo vratiti", podsjetio je Fazlić.

Fikret Abdić je prije rata bio direktor "Agrokomerca". Ta je tvrtka tijekom ratnih sukoba gotovo u cjelosti opljačkana a pokušaji njezine obnove nakon rata nisu uspjeli.

Abdić je nakon propasti njegove paradržavne tvorevine u zapadnoj Bosni pobjegao u Hrvatsku gdje mu je potom suđeno zbog ratnih zločina. Proglašen je krivim i osuđen na petnaest godina zatvora, a u ožujku 2012. godine pušten je na slobodu nakon što je izdržao dvije trećine kazne. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook