Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas dao iskaz

Fikret Abdić ne smije napustiti Hrvastku bez dozvole suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fikretu Abdiću riječki Županijski sud zabranio je političko djelovanje dok je na uvjetnoj slobodi te napuštanje Hrvatske bez posebnog odobrenja suca izvršenja.

Glasnogovornik suda Zoran Sršen potvrdio je da je sud danas donio rješenje da se Abdiću, koji je na uvjetnom otpustu pošto je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zbog ratnih zločina, zabrani bilo kakvo političko djelovanje te ne smije napuštati Hrvatsku bez posebnog odobrenja suca izvršenja.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita

Na današnjem ročištu utvrđivali su se razlozi zbog kojih je Abdić napuštao Hrvatsku tijekom uvjetnoga prijevremenog izlaska iz zatvora.

Abdić je dao iskaz te je pregledan dokazni materijal - videozapis političkih skupova koje je Abdić držao na području Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini.

>> Logoraši iz Velike Kladuše dostavili dokaze protiv Abdića

Taj je materijal riječkome sudu poslala udruga logoraša koje su tijekom rata u BiH Abdićeve snage držale zatočene.

Abdiću je bio odobren izlazak iz Hrvatske na temelju njegova zahtjeva da obiđe rodbinu u okolici Velike Kladuše, a predstavnici udruge logoraša upozorili su da on nije došao radi obitelji nego kako bi držao političke govore.

Na Županijskome sudu u Karlovcu Abdić je 2003. osuđen na 20 godina zatvora, no Vrhovni sud tu je kaznu 2005. smanjio na 15 godina. U ožujku ove godine pušten je na uvjetnu slobodu s rokom kušnje do lipnja 2016., uz obvezu redovitog javljanja Županijskome sudu u Rijeci, gdje ima prijavljeno prebivalište. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene