Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova odluka za 3 mjeseca

Fikret Abdić ostaje u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za uvjetni otpust, nakon 3 sata zasjedanja, nije obzanilo odluku o prijevremenom puštanju Fikreta Abdića na slobodu.

Novinarske ekipe iz Hrvatske i BiH okupljene ispred pulskog zatvora nakon sastanka nisu izvješćene o odluci Povjerenstva za uvjetni otpust, a o toj će odluci, s obzirom da se radi o 'profesionalnoj i službenoj tajni', javnost naknadno biti upoznata, doznaje se od predsjednika Županijskog suda u Puli Iztoka Krbeca.

Povjerenstvo za uvjetni otpust čine dva člana Vrhovnog suda, te po jedan član DORH-a, Središnjeg ureda za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa te predsjednik suda, pod čijom je ingerencijom zatvor u kojem osuđenik izdržava kaznu odnosno, u ovome slučaju predsjednik Županijskog suda u Puli Iztok Krbec.

Abdićeva kćerka, Elvira Abdić-Jelenović, inače zastupnica u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kazala je kako su uvjetni otpust još u lipnju ove godine zatražili Abdićeva supruga i njihovo četvero djece pošto je Abdić izdržao dvije trećine kazne, što je uvjet za uvjetan otpust. U obrazloženju zahtjeva naveli su kako će Fikert Abdić uskoro napuniti 72 godine, da ima zdravstvenih tegoba, te da je njegovo vladanje u zatvoru bilo uzorno. Osim toga naveli su kako Abdić nikad nije bio u bijegu te da se nije koristio nikakvim privilegijama koje se stječu nakon polovice izdržane kazne, poput vikenda, godišnjeg odmora te poluotvorenog i otvorenog zatvora.

Fikret Abdić je na karlovački Županijskom sud u srpnju 2002. osuđen zbog ratnog zločina na maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni je sud presudu smanjio na 15 godina. Proglašen je krivim jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Atif Dudaković, desno (Foto: AFP) Zatražen rok od 30 dana BiH: Obrana generala Dudakovića tražila dodatno vrijeme za izjašnjavanje Slika nije dostupna Istraga u tijeku Fikert Abdić s računa 'Agrokomerca' uzeo 3 milijuna eura?

Neslužbeno se doznaje kako će se o zahtjevu ponovno odlučivati za tri mjeseca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene