Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hugo Chavez

'Fidel u odori više se neće vratiti, ostat će uspomena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanske vlasti već četiri tjedna nisu prikazale nikakve snimke bivšeg predsjednika Fidela Castra, što je potaknulo nagađanja o pogoršanju njegova zdravlja, prenosi meksički tisak.

Ponajviše je znakovita šutnja 82-godišnjega Castra o dvama vrlo važnim događajima. Prvi je ulazak Kube u Skupinu iz Rija, čemu je bio nazočan njegov brat Raul, aktualni kubanski predsjednik, koji je tom prigodom pozvao novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obamu na konačno ukidanje ekonomskog embarga Kubi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljene fotografije oporavljenog Castra Slika nije dostupna Castro uživo u Chavezovoj emisiji: Odlično sam!

Castro se nije oglasio ni povodom proslave 50. obljetnice Kubanske revolucije, kojoj je bio na čelu. Njegova poruka svela se na petnaestak riječi u priopćenju objavljenom u tisku, piše meksički list 'La Cronica de Hoy'. Posljednji put Fidel je svoju redovitu kolumnu u tisku objavio 15. prosinca, kad je izrazio dvojbu glede Obamine spremnosti da doista unese promjene i preokrene tijek povijesti. 

U kolovozu 2006., prije operacije želuca zbog unutarnjeg krvarenja, Fidel je sve svoje ovlasti prenio na mlađeg brata Raula. Otada se javnosti obraćao kolumnama kojima je komentirao aktualne događaje. U veljači 2008. konačno se odrekao dužnosti predsjednika i prepustio je bratu. Castro se u javnosti ne pojavljuje od 2006.

Danas, osam dana prije inauguracije novog američkog predsjednika, Fidel Castro šuti, piše meksički list. Vođa Kubanske revolucije ne pojavljuje se u javnosti otkako se razbolio 2006. i podvrgnuo operaciji želuca, a u bolesničkoj sobi primao je u protekle dvije godine rijetke goste. Posljednji među njima bio je, u studenome, kineski predsjednik Hu Jintao, s kojim se Castro fotografirao. Deset dana poslije primio je i ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

'La Cronica de Hoy' napominje kako nije bilo naznaka da se Castro možda sastao s bliskim ljudima i obožavateljima kao što su panamski predsjednik Martin Torrijos i ekvadorski predsjednik Rafael Correa, koji su prošlog tjedna boravili na Kubi. Čileanski kancelar Alejandro Foxley rekao je da sastanak čileanske predsjednice Michelle Bachelet s Castrom nije planiran tijekom njezina posjeta Kubi u veljači, a razlog je njegovo 'osjetljivo zdravstveno stanje'. 

Oproštaj s Fidelom?

U nedjelju se oglasio najveći Castrov sljedbenik, venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, koji kubanskog vođu naziva svojim duhovnim ocem. 'Onaj Fidel u odori, koji već od ranog jutra obilazi sela grleći narod, neće se više vratiti, ostat će uspomena', rekao je Chavez i dodao: 'Fidel će živjeti, kao što je i sada živ, i živjet će uvijek, čak i nakon što završi njegov ovozemaljski život.'

Venezuelanski predsjednik poruku je izrekao u redovitoj nedjeljnoj emisiji 'Halo predsjedniče', a mediji su je, poput talijanske agencije Anse, protumačili kao njegov oproštaj s Fidelom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene