Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Robert Fico

Slovački Orban o pomoći Ukrajini i migrantima: "Prioritet su nam provjere na granici, to neće biti lijepa slika"

Robert Fico čija je stranka SMER-SSD izašla kao pobjednica subotnjih parlamentarnih izbora, rekao je u nedjelju da Slovačka ima većih problema od "pomoći Ukrajini" i da će učiniti sve što može kako bi pokrenuo mirovne pregovore, ali je dodao da je njegova pozicija nepromijenjena.

"Smatramo da je Ukrajina jedna golema tragedija za sve. Ako SMER dobije mandat za sastav nove vlade... učinit ćemo sve što možemo kako bismo organizirali mirovne pregovore što je prije moguće", rekao je bivši slovački premijer na konferenciji za novinare.

Robert Fico, koji je dosad tri puta bio premijer, zalagao se tijekom kampanje za okončanje vojne pomoći Ukrajini.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Osvrnuo se na nedavne događaje VIDEO Dramatičan Vučić obratio se na Instagramu: "Iza nas je sedam najtežih dana u posljednjih 15 godina"

U nedjelju je naglasio da je spreman na pomoć Ukrajini u humanitarnim pitanjima ili obnovi, ali da je stajalište o oružju poznato i nepromijenjeno.

Rekao je i da se smjer slovačke vanjske politike neće mijenjati, ali da to ne znači da ne možemo biti kritični prema nekim pitanjima EU-a. Kazao je da će pričekati da mu predsjednica da mandat za sastav nove vlade, ocjenjujući da bi koalicijski pregovori mogli trajati najmanje dva tjedna.

Granične kontrole 

Slovačka treba ponovno uspostaviti granične kontrole s Mađarskom kako bi zaustavila priljev ilegalnih migranata, rekao je Robert Fico, označivši to pitanje kao jedan od prioriteta buduće vlade.Trostruki bivši premijer rekao je da su potrebne kontrole duž cijele slovačke granice s Mađarskom.

"Jedna od prvih odluka vlade mora biti naredba ponovnih uspostavljanja graničnih provjera s Mađarskom", rekao je Fico na konferenciji za medije."To neće biti lijepa slika"; rekao je, dodavši da će se morati upotrijebiti sila.

Sve veći broj ilegalnih migranata ulazi u Slovačku proteklih godina, kako se zemlja nalazi na ruti prema Njemačkoj i zapadnoj Europi.

Migranti, pretežno mladići s Bliskog istoka i Afganistana, uglavnom dolaze preko tzv. balkanske rute, ulazeći u Mađarsku preko Srbije, unatoč čeličnoj ogradi mađarskog premijera Viktora Orbana koju je dao izgraditi 2015. godine nakon što je Europu potresla migrantska kriza.

Pročitajte i ovo Evakuacija iz Gorskog Karabaha Dan molitve UN prvi put u 30 godina ušao u ovu zemlju: Dolazak velikog broja izbjeglica prijeti humanitarnom krizom

Fico i njegova stranka SMER-SSD u najboljoj su poziciji za formiranje sljedeće vlade u Slovačkoj koja ima 5,5 milijuna stanovnika, nakon što je osvojio gotovo 23 posto glasova na subotnjim izborima, što stranku čini najsnažnijom u novom parlamentu. Fico je morao odstupiti 2018. nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka.

Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD pridružila bi Slovačku Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Europske unije o potpori Ukrajini, dok blok nastoji održati jedinstvo u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

Slovačka predsjednica u ponedjeljak pobjedniku izbora daje mandat za sastav vlade

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova u nedjelju je izjavila da će pobjedniku izbora u zemlji u ponedjeljak dati mandat za sastavljanje nove vlade, signalizirajući na taj način da će bivši premijer Robert Fico dobiti prvu priliku za sastavljanje koalicije.

Čaputova nije imenom spomenula Ficovu stranku SMER-SSD, koja je kampanju bazirala na obećanjima o tomu da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini. "U duhu naše ustavne tradicije, sutra ću povjeriti mandat za formiranje vlade pobjedniku izbora", rekla je Čaputova na Facebooku.

Ona je dodala da su izbori bili slobodni i demokratski i da su imali visoku izlaznost, što znači da je građanima stalo do njihove budućnosti.

Mađarska pozdravila Ficovu pobjedu na izborima

Mađarski ministar vanjskih poslova pozdravio je u nedjelju pobjedu Roberta Fica na izborima u Slovačkoj, rekavši da budući mandatar za sastav vlade dijeli stajalište mađarske vlade o pitanjima poput migracija i rata u Ukrajini.

"Robert Fico ima ista stajališta o ratu, migracijama i rodnim pitanjima kao i mi. Njegova pobjeda nudi ozbiljnu priliku za jačanje Višegradskog saveza", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u objavi na Facebooku.

Višegradska skupina (V4) savez je četiriju srednjoeuropskih država: Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke koji se razvodnio nakon ruske agresije na Ukrajinu zbog drugačijeg stava Mađarske.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene