Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Robert Fico

Prije nekoliko godina proglasili su mu političku smrt, a sad ga se boji cijela Europa: Tko je mogući novi slovački premijer kojeg uspoređuju s Orbanom?

Robert Fico
Robert Fico Foto: AFP
Uspoređuju ga s neuništivim Orbanom, a prije samo par godina proglasili su mu političku smrt.

Slovaci su izašli na izbore i između liberalne i konzervativne orijentacije, izabrali su ovu drugu. Glavni razlog zašto su ovi izbori podigli toliko prašine leže u tome što je bivši, a i budući premijer Robert Fico najavio ukidanje pomoći susjednoj Ukrajini.

To znači da će se Slovačka pridružiti Mađarskoj među zemljama EU-a koje dovode u pitanje konsenzus bloka o podršci Ukrajini, u vrijeme kad Europska unija želi zadržati jedinstvo u suprotstavljanju invaziji Rusije.

Njegov izbor Slovačku također smješta i među bivše komunističke države s vladama koje su javno neprijateljski raspoložene prema liberalizmu, među kojima je i Poljska s nacionalističkim PiS-om koji se također suočava s izborima sljedećeg mjeseca.

Trostruki premijer napustio je dužnost 2018. nakon vala prosvjeda zbog ubojstva istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove partnerice Martine Kušnírová.

Pročitajte i ovo Robert Fico Potrebni saveznici Obrat na slovačkim izborima: Ostvario se scenarij od kojeg je EU strepila

Ficova stranka Smer, koja se sama okarakterizirala kao ruralna socijaldemokracija, poražena je na sljedećim izborima 2020. te je ušla je u oporbu nakon više od desetljeća gotovo neprekinute vladavine. Sve skupa izgledalo je kao sumrak jedne političke karijere.

Svoj povratak Fico velikim dijelom duguje i nesposobnosti Igora Matoviča koji ga je zamijenio na poziciji - nije proveo toliko priželjkivanje reforme, nije se znao nositi s pandemijom. Dobivao je na popularnosti zbog svađa unutar koalicije desnog centra čija je vlada pala prošle godine, što je i izazvalo održavanje ovih prijevremenih izbora.

Također, njegovi proruski stavovi prate raspoloženja u slovačkom društvu, tradicionalno relativno prijateljskom prema Rusiji. Ti su osjećaji pojačani proruskim narativima i dezinformacijama na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Javnozdravstvena akcija povodom Dana srca - 1 alarmante brojke One su ubojica broj jedan u Hrvatskoj: Prošle godine zbog njih je umrlo više od 22.000 ljudi

"Fico je profitirao od sve te tjeskobe koju su donijeli pandemija i rat, bijes koji se širio Slovačkom u posljednje tri godine", rekao je sociolog Michal Vašečka.

Obećao je prekinuti vojne isporuke Ukrajini i težiti mirovnim pregovorima. To je stav blizak onom mađarskog čelnika Viktora Orbana, ali ga odbacuju Ukrajina i njezini saveznici, koji kažu da bi to samo ohrabrilo Rusiju. Također je kritizirao sankcije Rusiji i branio nacionalno pravo veta u EU-u.

No, Fico je u prošlosti bio i pragmatičan vođa, za što strani diplomati i analitičari kažu da bi moglo ublažiti njegov vanjskopolitički zaokret.

Analitičari i diplomati također su rekli da su Slovačkoj, s najvećim ovogodišnjim proračunskim deficitom u eurozoni od gotovo 7 posto bruto domaćeg proizvoda, prijeko potrebni fondovi EU-a za modernizaciju i oporavak. Stoga bi svaka vlada dvaput razmislila prije nego što uđe u sukob s Bruxellesom oko pitanja poput vladavine prava.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene