Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sukoba

Rastu napetosti: Srbija gomila vojsku na granici Kosova, NATO šalje dodatne snage

Aktualno Galerija Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić Foto: Afp Policija - 1 Policija - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Policija - 2 Policija - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Albin Kurti Albin Kurti Foto: Dnevnik Nove TV +0 Aleksandar Vučić Galerija 1/5 >>
Tijela poginulih napadača na Kosovu predana su obiteljima, a srpski predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao je s amiričkim državnim tajnikom.

Tijela trojice kosovskih Srba, koji su poginuli u nedavnom upadu na sjever Kosova predana su obiteljima.

Iz Instituta za sudsku medicinu u Prištini, tijela su prebačena u mjesto Rudare kod Zvečana. NATO je subotu ujutro objavio da će pojačati prisutnost na Kosovu nakon incidenta u selu Banjska, dok su Sjedinjene Države pozvale Srbiju da povuče svoju vojsku raspoređenu duž granice s Kosovom.

Pročitajte i ovo Ilustracija DNEVNIK NOVE TV PITA Pokrivaju li vam primanja životne troškove? Pogledajte rezultate glasanja

S predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome je telefonski razgovarao američki državni tajnik Antony Blinken.

"Usuglasili smo se i negirao sam neistine u kojima govore o najvišem stupnju borbene pripravnosti naših snaga, jer to jednostavno nisam potpisao i nije točno. I nemamo ni upola onoliko snaga koliko smo imali prije dva ili tri mjeseca", poručio je predsjednik Srbije.

Pročitajte i ovo Policija u Prečkom - 2 PRIVOĐENJE U PREČKOM Hitna, vatrogasci i policija u zagrebačkom kvartu: "Vidjela sam kako baca stvari, stolice, posude od cvijeća, viče, galami"

"Jednostrano opredjeljenje prema NATO-u jednog od mojih prethodnika ne dopušta ulazak kosovskih snaga sigurnosti na sjever, ali naša granica mora biti zaštićena. Ovaj vakuum se mora popuniti suradnjom s našim međunarodnim saveznicima i snagama KFOR-a", istaknuo je Albin Kurti, albanski premijer.

Kosovo je u subotu zatražilo od Srbije da povuče vojsku s njihove zajedničke granice, rekavši da je spremno štititi svoj teritorijalni integritet.

"Pozivamo predsjednika Vučića i srpske institucije da odmah povuku svu vojsku s granice s Kosovom", priopćila je kosovska vlada.

"Raspoređivanje srpske vojske duž granice s Kosovom novi je korak Srbije u ugrožavanju teritorijalnog integriteta naše zemlje."

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je Financial Timesu da nema namjeru narediti svojim snagama da prijeđu granicu s Kosovom jer bi eskalacija sukoba naštetila aspiracijama Beograda da se pridruži Europskoj uniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene