Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo cenzura

Facebook opozvao odluku o fotografiji djevojčice koja bježi od napada napalmom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mark Zuckerberg na udaru je kritika nakon što je Facebook cenzurirao jednu od najpoznatijih ratnih fotografija u povijesti.

Urednik norveških dnevnih novina napisao je Marku Zuckerbergu otvoreno pismo u kojem kaže da je 'uznemiren, razočaran pa čak i da se boji' zbog toga što Facebook nameće ograničenja slobodi medija. Espen Egil Hansen, glavni urednik Aftenpostena, kazao je kako mu je u srijedu došao zahtjev od Facebooka da uklone čuvenu fotografiju iz Vijetnamskog rata - gole djevojčice koja bježi pred napalm bombama.

'U manje od 24 sata nakon što sam dobio zahtjev, prije nego što sam uopće stigao obrazložiti i odgovoriti, izbrisali ste članak s Aftenpostenovog Facebook profila', požalio se Hansen Zuckerbergu i nastavio:

'Određujete pravila, a uopće ne razlikujete dječju pornografiju od jedne od najpoznatijih ratnih fotografija. A onda primjenjujete ta pravila ne dopuštajući ikakvu raspravu.'

Iz kompanije su odgovorili da njihova rješenja nisu uvijek savršena, ali da se trude.

Fotografiju djevojčice Khim Phuc snimio je Nick Ut, fotograf AP-a koji je za nju dobio i Pulitzerovu nagradu, piše CNN.

Facebook opozvao odluku o fotografiji djevojčice koja bježi od napada napalmom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna osmrtnice na profilima "STRAHOVITA POGREŠKA" Facebook "pokopao" dva milijuna ljudi, među njima i Zuckerberga Slika nije dostupna U medicinu ulažu milijarde Za života svoje kćeri žele omogućiti izliječenje svih bolesti, a imaju i novac za to

Facebook je opozvao svoju odluku da ukloni čuvenu fotografiju Nicka Uta s djevojčicom koja bježi od napada napalmom iz Vijetnamskog rata nakon napada norveške premijerke koja je rekla kako je ta fotografija "oblikovala svjetsku povijest".

Facebook je prvotno tvrdio kako slika, koja prikazuje devetogodišnju golu djevojčicu kako bježi od napada napalmom, krši njegove društvene standarde protiv golotinje.

"U ovom slučaju prepoznajemo povijest i globalnu važnost ove slike u dokumentiranju određenog trenutka povijesti", rekla je tvrtka u priopćenju. (N.C./Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene