Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da ste direktor zrakoplovne kompanije i da dobijete negativan izvještaj oko svojeg najnovijeg i vrlo skupog zrakoplova, koji je u fazi razvoja bio dugi niz godina, što biste rekli svojim menadžerima za proizvodnju i inženjering?


Riječ je naravno o izvještaju američkog ministarstva obrane o borbenom zrakoplovu F-35, a njegovi najvažniji zaključi se mogu svesti na slijedeće:

Vezani članci Avion F-35A, ilustracija (Foto: AFP) Japanski borbeni avion F-35A nestao s radara tijekom vježbe iznad Tihog oceana Slika nije dostupna Malo je posrnuo: Najbolji zrakoplov na svijetu F-35 parkirao "na nos"

- ključna testiranja se opetovano odgađaju
- upravljačke kontrole utječu na okretnost zrakoplova
- ozbiljni sigurnosni problemi su i dalje prisutni
- zrakoplov ima značajne probleme s logističkim softverom
- odlaganje testiranja cyber sigurnosti zrakoplova ga ostavlja ranjivim
- problemi s održavanjem drže taj zrakoplov prizemljenim
- neuspjeh postrojenja za simulacije dovodi u pitanje program za testiranja

U najmanju ruku, određeni ljudi na projektu dobili bi otkaz zbog nesposobnosti, a izvođače projekta bi se pozvalo na odgovornost. Pogotovo kad je riječ o vojnom zrakoplovu F-35, čiji projekt teži bilijun dolara i koji se nalazi u fazi testiranja leta već punih 10 godina, prenosi Business Insider.

Cijena svakog pojedinog F-35 zrakoplova iznosi oko 100 milijuna dolara, a toliko novca je vezano za taj projekt da je prozvan "prevelikim za odstrel".

F-35 je redizajniran 2004. godine jer je bio pretežak. Lockheed Martin je tad stavio zrakoplov "na dijetu" i skinuo mu oko 1,3 tone, a sve to koštalo je 6,2 milijarde dolara. Godine 2010. Pentagon je priznao da je projekt F-35 prebacio izvorne procjene troškova za više od 50 posto.

Odgode su posebno skupe obzirom da se narudžbe iz više zemalja ne mogu provesti, jer zrakoplov nije spreman za borbeno djelovanje.

Sad jedna neovisna i u SAD-u vrlo štovana organizacija za nadzor, koja se zove Project on Government Oversight (Pogo), ističe da F-35 neće biti spreman za borbeno djelovanje do 2022. godine. Njihov zaključak, baziran je na izvješću američkog ministarstva obrane, koje je u tom borbenom zrakoplovu pete generacije pronašlo brojne ozbiljne probleme.

Pogo vjeruje da je objava iz 2015. godine da je F-35B verzija zrakoplova za američke marince borbeno spremna, bila preuranjena. Ipak, taj zrakoplov je od srpnja 2015., kad je proglašen spremnim za borbu, imao brojne prilike za dokazivanje na terenu u Siriji i Iraku, no to nije bio slučaj. Službena testiranja ipak su pokazala da ta varijanta zrakoplova ipak nije spremna za aktivnu dužnost. Neki analitičari vjeruju da je Pentagon htio kupiti stotine tih zrakoplova prije kraja testiranja.

Iz Lockheeda se brane time da je zrakoplov još uvijek u razvojnoj fazi, no u tom i leži problem. F-35 i njegove inačice trebale su biti u borbenoj uporabi još 2012. godine, no on i dalje američke porezne obeznike košta milijarde dolara za razvoj, a toj razvojnoj fazi, jednostavno se ne nazire kraj na horizontu.