Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problem za F-35

Ovako izgleda promašaj u očima Pentagona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najskuplji i najproblematičniji američki vojni projekt ikad, naišao je na novi problem.

Američki borbeni zrakoplov pete generacije, F-35 Lightning II, probit će još jedan krajnji rok za ugradnju svoje šeste i završne softverske nadogradnje, koju se naziva Block 3F.

Pročitajte i ovo Pentagon Jasna poruka Pentagon komentirao potez ukrajinskog predsjednika koji je smijenio šefa vojske Slika nije dostupna Skuplji i od F-35! Amerikanci nadmašili sami sebe: Ovo je njihova nova najskuplja letjelica

Block 3F je dio izrazito sofisticiranog softverskog koda, kojeg čini čak 8 milijuna linija (naredbenih linija) i koji je ključni dio tog zrakoplova.

Najkraće moguće rečeno - ako taj kod ne radi, ni F-35 neće raditi.

Najnoviji problem oko 35-ice dolazi iz najnovijeg izvješća na 48 stranica, kojeg je napisao Michael Gilmore, najbolji ispitivač borbenih sustava Pentagona. Prema tom izvješću, taj "stealth" lovac jednostavno neće biti spreman do krajnjeg roka, koji je zakazan za srpanj 2017. godine.

"Brzina kojom se ispravljaju nedostaci nije držala korak s brzinom kojom se novi nedostaci otkrivaju", piše u tom izvješću, što prevedeno znači da dotični softver stvara više problema, nego što ih stručnjaci koji su ga pisali, mogu popraviti.

"Primjeri nekih dobro poznatih i značajnih problema uključuju nezrelost Autonomnog logističkog informacijskog sustava (kralježnice F-35), nestabilnost Block 3F avionike i nekolicina problema pouzdanosti i održavanja vezanih za zrakoplov i motor", piše nadalje u izvješću koje prenosi Business Insider.

Gilmore preporučuje i da se utrostruči i testiranje preciznost naoružanja zrakoplova (Weapons delivery accuracy, odnosno WDA), koje se trenutno provodi jedanput mjesečno. Smanjivanje tih testiranja kako bi se zrakoplov dovršio u zadanim rokovima, Gilmore nikako ne preporučuje uz upozorenje da bi to moglo "spremnost na operativno testiranje i uporabu u borbi moglo dovesti u značajan rizik."

Samo testiranje Block 3F sustava, prema podacima američkog ministarstva obrane, i samo je počelo s 11 mjeseci zakašnjenja, odnosno u ožujku 2015. godine.

Sad već projekt od gotovo nevjerojatnih 400 milijardi dolara, razvijen je 2001. godine i zamišljen je kao zamjena za čak tri američka vojna zrakoplova - F-15, F-16 i F-18. Njegova uloga je višenamjenska i F-35 dolazi u više inačica, koje bi trebale zadovoljiti jednako potrebe mornarice i kopnene vojske.

Zanimljiv podatk je, međutim, da je na današnji dan 1974. godine, prvi put u službu američkog ratnog zrakoplovstva stavljen upravo jedan od zrakoplova kojeg bi Lightning II trebao zamijeniti - F-16 Fighting Falcon.

Već dugo vremena se vodi i žučna rasprava sposobnosti F-35-ice pa tako i oko toga može li ga, odnosno je li ga F-16 dobio u nekim zračnim testiranjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene