Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenadili biste se

Evo tko su najveći radnici u Europi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska studija koja je proučavala broj radnih sati zaposlenika u zemljama članicama Europske unije, otkriva tko su najveći europski radnici. Brojke su srušile mnoge stereotipe.

Istraživački institut u Parizu Coe-Rexocode, proučio je realni broj radnih sati u svakoj državi Europske unije, tijekom prošle četiri godine, piše Observer.

Pročitajte i ovo Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora Istraživanje Dnevnika Nove TV: Što radnici u Hrvatskoj zaista misle o svojem poslu i poslodavcima (Foto: Dnevnik.hr) Istraživanje Dnevnika Nove TV Većina u RH radije bi radila za državu nego kod privatnika

Realan broj radnih sati odnosi se na sate provedene na poslu, za razliku od nominalnog broja radnih sati koji uključuje i odsutnost zbog primjerice bolovanja, godišnjeg odmora, štrajka i slično.

Otkriveno je da su radnici zaposleni na puno radno vrijeme u Rumunjskoj 2013. radili 2.099 sati, što je najviša brojka u Europi.

Nakon njih slijede Grci, pa Mađari. Četvrto mjesto s istim brojem sati dijele zaposleni u Hrvatskoj i Bugarskoj. Na petom mjestu su Poljaci, potom Latvijci, Slovaci, Estonci, pa stanovnici Cipra.

Evo što zaposleni misle o novom ZOR-u

Najmanje se radi u Finskoj (1.648 sati) i Francuskoj (1.661 sat). Među radnicima koji godišnje odrade manji broj sati nalaze se i Šveđani, Danci, Belgijanci, Talijani, Španjolci i Nizozemci. Na sredini liste nalaze se Britanci i Nijemci.

Uspoređujući razdoblje 2010. i 2013. godine, vidi se pad broja radnih sati u Finskoj, Francuskoj, Švedskoj, Italiji, Britaniji i Njemačkoj, dok se povećao u Španjolskoj, Nizozemskoj i Poljskoj.

Ove brojke opovrgavaju stereotipe koji su se pojavili tijekom krize u EU - o 'radno discipliniranim sjevernjacima' nasuprot 'lijenim južnjacima'. Međutim, ostaje pitanje koliko je produktivnosti po odrađenom radnom satu u pojedinoj zemlji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene