Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50 sati tjedno

Evo što zaposleni misle o novom ZOR-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dulji radni tjedan, fleksibilnije radno vrijeme, mogućnost istodobnog obavljanja posla kod dva poslodavca, fleksibilniji agencijski rad - glavni su to naglasci novog Zakona o radu.

Vlada novim ZOR-om želi sačuvati radna mjesta, dok sindikati tvrde da su radnička prava - pogoršana.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

Već 33 godine Marijan Hrg upravlja zagrebačkim tramvajima i pažljivo bilježi svaki odrađeni sat. Svaki prekovremeni mu se posebno plaća, kao i konobaru Edwinu Mikuliću. I on u tjednu odradi svojih 40 sati, ali ne bi imao ništa protiv fleksibilnijeg radnog vremena.

"Bilo bi u redu kad bi jedan tjedan radio 30 sati, zbog nekih obveza, drugi tjedan bih odradio 50 sati. To bi bilo čisto OK", kaže Edwin. Također, odgovaralo bi mu da uz postojeći angažman može još nešto zaraditi sa strane, kod drugog poslodavca.

Spuštena granica radnog vremena s 56 na 50 radnih sati tjedno

"Prije je to bilo znači sve na crno, dat ću ti pa neću, ovako je to sve po novom zakonu, i to je dobro. Ako se gazdi dopada, zašto ne", dodaje Edwin.

Prema novom Zakonu o radu radni tjedan moći će trajati do 50 sati, što bi uključivalo maksimalno 10 prekovremenih radnih sati. Uz puno radno vrijeme moći će se raditi još 8 sati na tjedan kod drugog poslodavca, a fleksibilizirat će se i agencijski rad. Upravo u ovom posljednjem sindikati vide problem.

"Agencijski radnik će moći raditi do tri godine umjesto jedne, moći će u nekim uvjetima dobivati gotovo nikakvu plaću za razdoblje dok nije ustupljen, dakle pogoršavaju se svakako uvjeti rada za takvog agencijskog radnika i on će postati izravna konkurencija redovno zaposlenima, da li na određeno ili na neodređeno", smatra Krešimir Sever i NHS-a.

Vlada je odustala od članka zakona, koji poslodavcu koji ima 5 ili manje zaposlenih, omogućava da bez razloga da otkaz radniku. Drugi socijalni partner Vlade, poslodavci, svoj stav će, kažu, donijeti tek kad detaljno prouče zakon.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene