Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolne mjere

Evo kako Dačić planira izvući Srbiju iz krize!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Srbije na javnoj sjednici predstavila je paket mjera kojima planiraju uštedjeti.

Bez njih bi, kako je rečeno, država bankrotirala za dvije godine, dok su prvi vidljiviji efekti mogućni od 2015. do 2017.  Do tada vlada očekuje uštedu u proračunu od 300 do 400 milijuna eura godišnje.

Od šest mjera, koje je u izravnom televizijskom prijenosu pojedinačno objasnio ministar financija Lazar Krstić, osim uštede u proračunu, cilj je i uvođenje više reda u javnim financijama i stabiliziranje javnog duga. Izravne posljedice osjetit će između 300.000 i 500.000 građana Srbije, a jedino će biti pošteđeni umirovljenici.

'Fascinantno je da ni mi kao poslodavac, niti građani ne znamo koliko točno ima zaposlenih u javnom sektoru', naglasio je ministar Krstić.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

>>Srbija: Paket gospodarskih mjera odgođen za utorak

Ključne mjere vlade odnose se na smanjenje plaća u javnom sektoru od 20 do 25 posto i povećanje niže stope PDV-a s osam na 10 odsto.

Dio plaća u javnom sektoru većih od 60.000 dinara (oko 520 eura) od početka iduće godine bit će umanjen po stopi od 20 odsto, a plaće iznad 100.000 dinara (oko 870 eura) 25 posto, jedna je od mjera, koje je predstavio Krstić naglasivši kako su plaće u javnom sektoru u Srbiji 30 posto veće nego u privatnom, dok je zaposlenih čak pet do deset posto više nego u javnim sektorima sličnih zemlja u regiji.

Od ove mjere očekuje se ušteda od 100 do 150 milijuna eura, odnosno oko 0,3 posto BDP-a. Prema podacima iz registra o zaposlenima u javnom sektoru, u javnoj upravi je zaposleno oko 660.000 osoba, ali bi se usklađivanjem podataka moglo ispostaviti i da ih je 'čak oko 700.000', upozorio je Krstić.

Na popisu mjera je i smanjenje državnih poticaja, što bi trebalo donijeti najveće uštede u proračunu, budući su u Srbiji subvencije koje daje država dvostruko veće nego u drugim zemljama.

Prateća mjere je i završetak privatizacije 179 poduzeća i preustroj velikih javnih sustava, pri čemu Srbija na putu ka EU-u ne smije davati državnu pomoć osim poljoprivredi i željeznici.

'Podići ćemo nižu stopu PDV-a za tzv. neegzestencijalne proizvode s osam na deset posto. Time se očekuje ušteda od oko 200 milijuna eura godišnje', kaže Krstić, uz napomenu da će ta mjera utjecati na povećanje cijene potrošačke košare koja je sad oko 570 eura za manje od pet eura.

Prateće mjere su suzbijanju sive ekonomije, on line kontrola fiskalnih računa, pojačana terenska i inspekcijska kontrola, uz dugoročni temeljni preustroj poreznog sustava.

Jedna od predviđenih mjera je i korištenje jeftinijih zajmova do kojih će Srbija, kako jer objasnio ministar financija, doći 'prije svega bilateralnim kontaktima i diplomatskim vezama'.

'Tim načinom mi priznajemo da smo bolesni i krećemo u ozdravljenje koristeći mjere i političko jedinstvo koje stoji iza predloženih poteza', ocijenio je Krstić.

Ministar financija najavio je još jedan rebalans proračuna do kraja godine, budući je trenutni deficit 4,7 odsto, dok se procjene Međunarodnog monetarnog fonda kreću i do osam posto, a javni dug dosegnuo je od 58 do 60 odsto.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da čitava vlada stoji iza danas priopćenih mjera i upozorio da je njihovo provođenje 'u najboljem interesu budućnosti Srbije'.

'Ove mjere imaju jasnu političku potporu i u tom smislu je važno da sve što će biti urađeno bude shvaćeno kao želja i odlučnost vlade da se uhvati u koštac s ovim problemom koji nijedna vlada do sada nije rješavala', rekao je Dačić na otvorenoj sjednici vlade.

Dačić je objasnio kako je vlada nastojala ponuditi mjere koje će najmanje pogoditi najsiromašnije slojeve, ali i kod građana stvoriti 'osjećaj pravednosti' jer će teret najviše pasti na one koji najviše imaju.

Vicepremijer Aleksandar Vučić naglasio je da vlada za paket mjera ima i široku međunarodnu potporu, među ostalim i od MMF-a. Prema njegovim riječima, vlada se ovim reformama želi izboriti da 'od Srbije za dvije godine napravi uspješnu zemlju'.

'A od 2015. kad pokažemo da smo mogli napraviti dobar rezultat, i oni koji se ne slažu s nama bit će mnogo zadovoljniji. Molim i političke protivnike da se ponašaju odgovorno', rekao je Vučić, istodobno zatraživši i potporu medija u provođenju reformi.

Aktualnu vlada Srbije formirale su 27. srpnja 2012. koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, socijalista (SPS) Ivice Dačića i Udruženih regija Srbije (URS) Mlađana Dinkića.

Nakon preslagivanja političkih snaga vlada je rekonstruirana i početkom kolovoza nastavila je rad bez Dinkića i URS, ali s nekoliko nestranačkih osoba i stručnjaka, među kojima je upravo novi ministar financija Lazar Krstić, koji je danas predstavio paket mjera. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene