Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre mjere

Srbija: Paket gospodarskih mjera odgođen za utorak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paket mjera za smanjenje proračunskog deficita i poticaj gospodarstva, koji je srbijanska vlada najavila za danas, biti će objavljen u utorak na sjednici vlade otvorenoj za javnost.

Bilo je predviđeno da mjere budu predstavljene danas, ali je zbog puta premijera Ivice Dačića u Bruxelles, sjednica odložena za sutra, izvijestila je Radiotelevizija Srbije (RTS), nakon što je prethodnih dana najavljeno da će mjere u ponedjeljak predočiti ministri financija i gospodarstva Lazar Krstić i Saša Radulović.

Prema neslužbenim saznanjima RTS-a, jedna od mjera bit će uvođenje solidarnog poreza u javnom sektoru i to na plaće veće od 50.000 dinara, odnosno oko 435 eura, po današnjem tečaju Narodne banke Srbije.

O većem dijelu paketa mjera se i dalje spekulira, a ako je suditi po dosadašnjim najavama najviših državnih dužnosnika kako Srbiju očekuje 'stezanje remena', može se očekivati razdoblje stroge štednje, poglavito u javnom sektoru. Ipak, ključna poruka koju su visoki državni dužnosnici poslali je da tim mjerama neće biti pogođeni najsiromašniji slojevi društva.

Prvi dopredsjednik vlade Aleksandar Vučić u nedjelju je, gostujući u popodnevnom programu TV Prva, upozorio da je 'država Srbija pred bankrotom' i da će teške gospodarske mjere pogoditi između 300.000 i 500.000 ljudi.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

>>Mađarska snažno podržava Srbiju na putu za EU

Kao jednu od tih mjera Vučić je najavio smanjenje plaća u javnom sektoru, što bi, kako vlada očekuje, trebalo donijeti uštede od 200 do 230 milijuna eura.

Jedna od mjera bi mogla biti i smanjenje državnih poticaja koje se iz proračuna daju javnim poduzećima, ali je vlada najavila kako će iz državnog proračuna i dalje poticati zapošljavanje novih radnika.

Za sada se, sudeći po najavama iz vlade, mjere neće odnositi na mirovine, za koje je naprotiv najavljeno da će rasti ranije utvrđenim dinamikom, ali i ovisno o oporavku gospodarstva.

Osim neophodnog smanjenja proračunskog deficita, cilj mjera je i veća naplata prihoda te stvaranje mogućnosti da jedan njihov dio bude plasiran za poticanje industrijske proizvodnje, gospodarstvenog rasta i razvoja.

Aktualnu srbijansku vladu formirale su 27. srpnja 2012. godine koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, socijalista (SPS)N Ivice Dačića i Udruženih regiona Srbije (URS) Mlađana Dinkića. Nakon preslagivanja političkih snaga vlada je ovog ljeta rekonstruirana i početkom kolovoza nastavila je rad bez Dinkića i URS, ali s nekoliko nestranačkih ličnosti i stručnjaka, među kojima su upravo novi ministri financija Lazar Krstić i gospodarstva Saša Radulović.

Srbijanski premijer Ivica Dačić trebao bi se, zajedno s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, sastati navečer u Bruxellesu sa šeficom europske diplomacije Catherine Ashton, koja ih je pozvala na sastanak vezan uz skore lokalne izbore na Kosovu nakon što je tijekom prošlog tjedna između Beograda i Prištine došlo do novih napetosti zbog zabrane koju je kosovska strana objavila vezano uz najavljeni dolazak srbijanskog premijera na Kosovo upravo povodom održavanja lokalnih izbora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene