Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci Eurostata

Broj nezaposlenih u EU konačno pada: Hrvatska peta na ljestvici, ali iznenađujuće je koja je zemlja najbolja

Rezultate eurostata donosi Romina Rončević (Foto: Dnevnik.hr)
Rezultate eurostata donosi Romina Rončević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Rezultate eurostata donosi Romina Rončević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Europskoj uniji nezaposlenost je na najnižim razinama u gotovo dva desetljeća. Prema podacima Eurostata, u rujnu je iznosila 6,7 posto.

Najnižu razinu nezaposlenosti u rujnu imala je Češka, od 2,3 posto. Slijede je Njemačka i Poljska, obje sa stopom od 3.4 posto. S druge strane, najvišu razinu nezaposlenosti imala je Grčka, 19 posto. Na drugom je mjestu Španjolska s 14,9, a trećem Italija sa stopom nezaposlenosti od 10,1 posto.

Pročitajte i ovo Pakt o migracijama i azilu - 4 Na potezu Vijeće EU-a Europski parlament izglasao pakt o migracijama i azilu, nije prošlo bez incidenata Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke

Sa stopom nezaposlenosti od 8,2 posto, Hrvatska je peta na ljestvici najviše razine nezaposlenosti, ali je zato pri vrhu ljestvice europskih zemalja s najvećim godišnjim padom nezaposlenosti. Smjestila se na drugom mjestu, s padom stope nezaposlenosti s 10 i pol na 8,2 posto. Prvi je Cipar, a iza Hrvatske su Grčka, Portugal i Španjolska.

Eurostat je iznio podatke i o rujanskoj nezaposlenosti među mladim Europljanima. Najmanje ih je bilo u Češkoj i Njemačkoj, gdje je stopa nezaposlenosti iznosila 6,3 posto, te Nizozemskoj sa stopom od 7 i pol posto. Mlađima od 25 godina puno je teže pronaći posao u, primjerice Grčkoj, gdje se ta stopa penje na 37,9 posto. Španjolska je druga s 34,3 posto, a Italija treća s 31,6 posto. Hrvatska je zauzela četvrto mjesto, sa stopom nezaposlenosti među mladima od 23 posto.

Nakon godina rekordne nezaposlenosti, proteklu je godinu konačno obilježio njezin pad. Nezaposlenost se smanjivala u svih 27 zemalja članica, jedino je u Estoniji stagnirala.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene