Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nećemo kažnjavati Ujedinjeno Kraljevstvo"

Europski parlament odredio svoje uvjete za pregovore o Brexitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament je u srijedu usvojio rezoluciju o izlasku Velike Britanije iz Europske unije u kojoj ističe svoje prioritete u pregovorima s Londonom.

Rezolucija posebno ističe zaštitu prava i interesa građana EU-a i Britanije u procesu izlaska te zemlje iz Unije.

Pročitajte i ovo Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine

Za usvajanje rezolucije glasovalo je 516 zastupnika, 133 protiv, a 50 je bilo suzdržano.

Britanija je prošlog tjedna aktivirala Članak 50 Ugovora o EU-u, čime započinje dvogodišnje razdoblje pregovora između britanske vlade i EU-a.

Da bi sporazum stupio na snagu, mora ga odobriti Europski parlament.

U rezoluciji se kaže kako Britanija mora nastaviti uživati sva svoja prava i poštivati obveze, uklujučujući one financijske preuzete u okviru dugoročnog financijskog proračuna EU-a.

Europski paralamnet ponavlja stajalište da London neće moći ostvariti slobodan pristupa tržištu bez prihvaćanja slobodnog kretanja dobara, kapitala, ljudi i usluga, te da neće moći voditi bilateralne pregovore pojedinačno s državama članicama. Također se upozorava da se ne smiju povezivati pitanja obrane i sigurnosti s budućim ekonomskim odnosima.

Rezolucija upozorava i na pitanje granica između Irske i Sjeverene Irske.

U sporazumu o povlačenju treba razmotriti specifičan položaj irskog otoka i posebne okolnosti s kojima je suočen, te se trebaju upotrijebiti sva sredstva i mjere u skladu s pravom Europske unije i Sporazumom sklopljenim na Veliki petak 1998. kako bi se ublažili učinci Brexita na granicu između Irske i Sjeverne Irske, upozorava rezolucija.

Prijeko je potrebno zajamčiti kontinuitet i stabilnost mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj te izbjeći ponovnu uspostavu čvrste granice, napominje se u rezoluciji.

Konferencija predsjednika zastupničkih klubova prošloga je tjedna odobrila prijedlog rezolucije čelnika četiri kluba zastupnika i Odbora za ustavna pitanja u kojem definiraju uvjete za konačno odobrenje sporazuma o izlasku Britanije.

Rezolucija je odlučna u stavu da povlastice članstva u EU ne mogu biti iste za državu koja napusti EU, no buduća veza s Britanijom bi mogla biti pridruženo članstvo, prema prijedlogu koji su osmislili Manfred Weber iz EPP-a, Gianni Pittella iz S&D-a, Guy Verhofstadt iz ALDE-a, Philippe Lamberts i Ska Keller iz ZELENIH/ELA te predsjednica Odbora za ustavna pitanja Danuta Hübner.

U raspravi koja je prethodila glasovanju čelnik kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber je najavio da, iako će Britanija i EU ostati prijatelji, London "mora biti spreman na tvrd pregovarački stav Unije".

Čelnik socijaldemokrata (S&D) Gianni Pittela optužio je zagovornike izlaska Britanije da su "obećavali bolju budućnost ali samo stvorili kaos u Ujeidnjenom Kraljevstvu".

Pittela je također upozorio da EU u pregovorima neće prihvaćati ucjene, poput vezivanja pitanja sigurnosti i gospodarskih odnosa te da neće biti povlaštenih uvjeta. Istaknuo je i da prioritet mora biti zaštita prava građana.

Guy Verhofstadt, čelnik liberala (ALDE), rekao je kako je cilj pregovora postići nov stabilan odnos. "Duboko i sveobuhvatno partnerstvo", blizak odnos EU i Ujedinjenog Kraljevstva koji će "zasigurno biti drugačiji od današnjeg članstva".

Nigel Farage, osnivač britanske euroskeptične stranke UKIP, je glede najava kako će EU zauzeti čvrst stav u pregovorima ustvrdio da se predstavnici EU-a "ponašaju kao mafija". "Mislite da smo taoci ali mi smo slobodni", rekao je Farage.

Na upozorenje predsjednika parlamenta, Talijana Tajanija, da je takav govor neprihvatljiv Farage je rekao da će "s obzriom na nacionalne osjećaje" koristiti termin "gangsteri". "Vaš je cilj uništiti demokracije nacionalnih država, osvetoljubivi ste", nastavio je Farage i nazvao ucjenom zahtjev da Velika Britanija ispoštuje financijske obveze spram EU-a.

Predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker u svom je obraćanju rekao kako je u ovom procesu uloga Europskog parlamenta važnija no ikad i pozvao parlament da nadzire pregovore.

"Radi se o sudbini milijuna ljudi", rekao je Juncker i najavio da će Komisija zagovarati njihove interese.

Najavio je kako će EU pregovarati u duhu prijateljstva i otvorenosti a ne neprijateljstva, te napomenuo da nije trenutak za prepuštanje emocijama.

"Moramo nastojati postići sporazum sa, a ne protiv Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je glavni pregovarač Komisije za Brexit Michel Barnier i najavio da neće nastojati kazniti Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Nećemo kažnjavati Ujedinjeno Kraljevstvo, tražićemo samo da plati ono što obvezalo kao država članica. Radi se samo o plaćanju računa, ništa više", rekao je Barnier obraćajući se Farageu. Barnier je istaknuo kako je za uspjeh pregovora preduvjet jedinstvo, te da treba ukloniti sve nejasnoće, od financijskih obveza do pitanja režima na granici s Irskom.

Potrebna su i jasna načela za europske građane, istaknuo je Barnier, "kontinuitet i reciprocitet prava moraju biti zajamčeni bez diskriminacije". (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene