Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EP ODLUČIO

Izglasano zamrzavanje pristupnih pregovora s Turskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Naša politička poruka Turskoj je da ljudska i građanska prava i demokracija ne mogu biti predmet pregovora ako želite biti dio EU-a", rekao je jučer Gianni Pitella, čelnik socijalista.

Europski parlament danas je izglasao zamrzavanje pregovora o pristupanju Turske Europskoj uniji. Kao razlog tomu naveli su čistke koje turske vlasti provode nakon neuspjelog državnog udara u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama

U prijedlogu Europskoj komisiji, jer ova odluka nije obvezujuća, članovi parlamenta pozvali su "Komisiju i države članice da pokrenu privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora s Turskom", prenosi DW.

"Turska je važan partner EU-a, ali partnerstvo, volja za suradnju mora biti obostrana. Turska ne pokazuje političku volju s obzirom na vladino djelovanje koje Tursku udaljava od EU-a", kaže se u rezoluciji.

Za rezoluciju je glasovalo 437 zastupnika, a 37 ih je bilo protiv. "Europski parlament snažno osuđuje nerazmjerne represivne mjere poduzete u Turskoj nakon neuspjelog vojnog udara u srpnju", kaže se u tekstu rezolucije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan već je ranije ocijenio današnje glasovanje "bezvrijednim" te je ponovno optužio Europu da staje na stranu terorističkih organizacija.

"Jasno smo davali do znanja, a to činimo ponovno, da njegujemo europske vrijednosti više od nekih članica EU-a, ali nismo vidjeli nikakvu konkretnu pomoć naših prijatelja sa Zapada...Nisu ispunili nijedno obećanje", rekao je jučer Erdogan na konferenciji Organizacije za islamsku suradnju (OIC) u Istanbulu, prenosi Hina.

Privremenu obustavu pregovora s Turskom zatražili su čelnici najvećih klubova zastupnika u Europskom parlamentu. "Naša je poruka Turskoj vrlo jasna: pristupne pregovore treba odmah zamrznuti", rekao je jučer Manfred Weber, čelnik najveće skupine zastupnika u parlamentu, Europske pučke stranke (EPP), koja stoji na pozicijama desnog centra.

Njegovu su poruku ponovili i drugi vodeći parlamentarci, uključujući Guya Verhofstadta, čelnika Saveza liberala i demokrata (ALDE). "Turska pod Erdoganom sve više i više klizi prema autoritarnom režimu", ustvrdio je tom prilikom Gianni Pitella, čelnik socijalista u parlamentu (S&D), drugog najvećeg kluba zastupnika.

"Naša politička poruka Turskoj je da ljudska i građanska prava i demokracija ne mogu biti predmet pregovora ako želite biti dio EU-a", rekao je jučer Pitella.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene