458016
458016
458016
458016
458016

Europarlamentarci traže zamrzavanje pregovora s Turskom

  • , 22.11.2016., 22:43
  • Autor:
  • komentara

"Turska pod Erdoganom sve više i više klizi prema autoritarnom režimu", ustvrdio je Gianni Pitella, čelnik socijalista u parlamentu (S&D), drugog najvećeg kluba zastupnika. Čelnici najvećih klubova zastupnika traže privremenu obustavu pregovora s Turskom o članstvu u EU-u.

 
 
 
 
Europski parlament, ilustracija (Foto: AFP)
Europski parlament, ilustracija (Foto: AFP)

Čelnici najvećih klubova zastupnika u Europskom parlamentu zatražili su privremenu obustavu pregovora s Turskom o članstvu u Europskoj uniji zbog čistki koje turske vlasti provode nakon neuspjelog državnog udara, no čelnica EU diplomacije Federica Mogherini ih je upozorila da budu oprezni.

"Naša je poruka Turskoj vrlo jasna: pristupne pregovore treba odmah zamrznuti", rekao je Manfred Weber, čelnik najveće skupine zastupnika u parlamentu, Europske pučke stranke (EPP), koja stoji na pozicijama desnog centra.

Njegovu su poruku, u raspravi na plenarnoj sjednici parlamenta sa čelnicom diplomacije EU-a Federicom Mogherini i povjerenikom za susjedstvo i politiku proširenja Johannesom Hahnom, ponovili i drugi vodeći parlamentarci, uključujući Guya Verhofstadta, čelnika Saveza liberala i demokrata (ALDE).

"Postoji vrlo, vrlo široka većina ovdje koja kaže da za sada trebate zamrznuti pristupne pregovore i odrediti određeni broj uvjeta za njihovo ponovno pokretanje kada ih Turska ispoštuje", rekao je Verhofstadt.

Mogherini pokušava smiriti tenzije

EU postaje sve kritičniji spram Turske koja je otpustila ili suspendirala s položaja više od 110.000 ljudi, od vojnika, akademika, sudaca, novinara do kurdskih čelnika, zbog navodne podrške neuspjelom državnom udaru u srpnju.

Oko 36.000 ljudi je uhićeno, a nizu medija je zabranjen rad. Kritičari optužuju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da neuspjeli udar koristi kao izgovor za obračun s kritičarima njegove vlasti. "Turska pod Erdoganom sve više i više klizi prema autoritarnom režimu", ustvrdio je Gianni Pitella, čelnik socijalista u parlamentu (S&D), drugog najvećeg kluba zastupnika.

"Naša politička poruka Turskoj je da ljudska i građanska prava i demokracija ne mogu biti predmet pregovora ako želite biti dio EU-a", rekao je Pitella.

Federica Mogherini, Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, zastupnike je, međutim, pozvala na oprez. "Mislim da je najbolji način za snaženje turske demokracije je dijalog s Turskom, držanje kanala otvorenima", rekla je Mogherini. "Ako se proces pristupanja okonča, vjerujem da ćemo oboje biti gubitnici", ocijenila je.

Erdogan je ranije izjavio da će Unija morati "živjeti s posljedicama" ako zaustavi pregovore, a Ankara bi umjesto toga mogla sklopiti sigurnosni savez s Rusijom i Kinom. EU je u ožujku obećao ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za njenu pomoć u migrantskoj krizi, odnosno sprječavanju migranata da krenu prema obalama Europe.

Smrtna kazna bit će prekretnica

Erdogan optužuje EU da ne razumije težinu stanja u Turskoj i najavio je da bi iduće godine pregovore s Unijom mogao staviti na referendum.

Austrija i Luksemburg predvode pozive na obustavu pregovora s Turskom, dok Njemačka, Francuska i većina drugih država za sada podržavaju njihov nastavak i boje se u pitanje dovesti tursku suradnju u migrantskoj krizi.

Svi, međutim, ističu da će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovno uvede smrtnu kaznu.

Turska je započela pregovore još u listopadu 2005., ali nije daleko odmakla. O rezoluciji o odnosima s Turskom zastupnici Europskog parlamenta će glasovati u četvrtak, ali rezolucije nisu pravno obvezujući tekstovi za Komisiju i zemlje članice. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se