Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski parlament odbio je velikom većinom na plenarnoj sjednici u Strasbourgu Međunarodni trgovinski sporazum (ACTA), čime je taj sporazum mrtav za Europsku uniju i njezine članice.


Za odbacivanje ACTA-e glasovalo je 478 zastupnika, 39 ih je bilo za, a 165 suzdržanih. Ovo je prvi put da Europski parlament koristi ovlasti koje je dobio Lisabonskim ugovorom da može odbaciti neki međunarodni trgovinski sporazum.

‘Glasovanje protiv ACTA-e nije glasovanje protiv zaštite intelektualnog vlasništva. Naprotiv, Europski parlament snažno podupire borbu protiv piratstva i krivotvorenja, koji nanose štetu europskim poduzećima i predstavljaju prijetnju zdravlju potrošača i radnim mjestima u Europi’, rekao je nakon glasovanja predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Vezani članci Australski parlament, ilustracija Vruće scene u australskom parlamentu: Članovi vlade vodili spolne odnose i razmjenjivali fotografije Slika nije dostupna Bivšoj potpredsjednici Europskog parlamenta oduzet doktorat

>> Odbor EP-a preporučio odbacivanje ACTA-e

Schulz je istaknuo da je rasprava o ACTA-i ‘pokazala postojanje europskog javnog mnijenja koje prelazi nacionalne granice’. Europski parlament je tijekom rasprave dobio tisuće poruka europskih građana da odbaci ACTA-u te peticiju koju je potpisalo 2,8 milijuna građana diljem svijeta s istim zahtjevom.

Kontroverzni Međunarodni trgovinski sporazum protiv krivotvorenja ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) izazvao je velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na slobodni internet. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.