Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski zastupnik Europskog parlamenta Zoran Thaler nakon optužbe za mito odstupio je sa svoje dužnosti.


Slučaj ispituje tužilaštvo i antikorupcijska komisija, a slovenski zastupnik tvrdi da nije učinio ništa nezakonito i pita se gdje je granica novinarstva, piše 24ur.com. Ističe da su optužbe lažne i da nikada ne bi primio novac. 'Ovdje se radi o manipulaciji i diskreditaciji članova Europskog parlamenta', tvrdi.

Vezani članci Ivan Malenica Vlada ima novu Strategiju borbe protiv korupcije: Ministar istaknuo ključne točke Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog

Tužilaštvo s druge strane tvrdi da je kazneno djelo i samo pristajanje na mito. Ukoliko dođe do suđenja, Thaleru će se suditi u Sloveniji, gdje ima prijavljeno prebivalište.  Zoran Thaler kaže da slučaj nije odmah prijavio policiji jer je sam želio ispitati o čemu se radi. 24ur piše kako si je vjerojatno i tim činom priskrbio još jednu kaznenu prijavu. Slovenski zastupnik probao je objasniti kako je pristao na mito, no tvrdi da ga nikada ne bi primio.

>> VIDEO: Pogledajte kako političari prihvaćaju mito

'Ako je štetno za daljni rad, onda je jasno da je to kazneno djelovanje. Pri sankcioniranju je bitno uzeti u obzir da je netko vlastitom voljom odustao od kaznenog djela', rekao je. 24ur.com piše kako je kazneno djelo i nuđenje mita, a za njega je predviđena petogodišnja kazna zatvora i novčana kazna.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Diane Wallis ističe kako su optužbe Sunday Timesa stvarne  i upozoravaju da je počelo potkupljivanje zastupnika Parlamenta.  Sunday Times je objavio članak u kojem su novinari glumili lobiste i  članovima Europskog parlamenta ponudili mito u zamjenu za podnošenje zakonodavnih amandmana u Europskom parlamentu.