Obavijesti Video Pretražite Navigacija
počinju javne rasprave

Pala odluka: Europski parlament glasao o posljednjem pomicanju sata

Pomicanje sata (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Pomicanje sata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Pomicanje sata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/1 >>
Zastupnici u Europskom parlamentu glasali su u utorak o prijedlogu Direktive o ukidanju pomicanja sata uvjetovanog izmjenom godišnjih razdoblja i stavljanju izvan snage Direktive 2000/84/EZ na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Posljednje zajedničko pomicanje sata na ljetno računanje vremena trebalo bi se dogoditi posljednje nedjelje u ožujku 2021., a države članice koje žele ostati pri zimskom računanju vremena trebale bi svoje standardno vrijeme promijeniti posljednje nedjelje u listopadu 2021. Nakon današnjeg glasanja Europski parlament spreman je za daljnje pregovore s Vijećem ministara.

Pročitajte i ovo Roberta Metsola NOVA ERA EP izabrao novu predsjednicu: Iskusna europarlamentarka na rođendan zasjela na europski tron Životinje u cirkusu - u nemilosti ljudi i pod kaznama NA RAZINI EU Nezakonita trgovina, krivolov, nesreće... Zastupnici traže zabranu korištenja divljih životinja u cirkusima

"Prije donošenja odluke o tome koje će standardno vrijeme primjenjivati, države članice trebaju provesti vlastita javna savjetovanja kako bi uzele u obzir želje građana. Također, u odabiru vremenske zone svakako su relevantni geografski faktori i specifičnosti regija u kojima se nalaze pojedine države članice.

Za provedbu ove Direktive potrebna je međusobna suradnja država članica kako bi se na usklađen i koordiniran način donijele odluke o predviđenom standardnom računanju vremena. Potrebno je uspostaviti koordinacijski mehanizam koji će se sastojati od po jednog imenovanog predstavnika iz svake države članice i jednog predstavnika Komisije. U okviru koordinacijskog mehanizma trebao bi se razmotriti i ocijeniti potencijalni učinak odabira standardnog vremena država članica na funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

Kako bi se izbjegli poremećaji u prometu, komunikacijama i drugim sektorima, države članice trebale bi najkasnije do 1. travnja 2020. obavijestiti Komisiju u slučaju da namjeravaju promijeniti svoje standardno vrijeme posljednje nedjelje u listopadu 2021.", rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec.

Najkasnije do 31. prosinca 2025. Komisija bi trebala podnijeti izvješće o evaluaciji primjene i provedbe ove Direktive Europskom parlamentu i Vijeću.

Međutim, ako Komisija utvrdi da predviđeni vremenski aranžmani mogu značajno i trajno ometati pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta, može podnijeti prijedlog za odgodu primjene Direktive za najviše 12 mjeseci i podnijeti novi zakonodavni prijedlog.

Aktualno Andrija Jarak za Dnevnik Nove TV najavio nova uhićenja. Odvjetnik Nobilo prozvao policiju da laže Uhićenje Antona Brajkovića (Foto: Screenshot Regional Express) Uhićenje Antona Brajkovića (Foto: Screenshot Regional Express) Foto: Screenshot Regional Express +0 Odvjetnik Anto Nobilo (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Andrija Jarak za Dnevnik Nove TV najavio nova uhićenja. Odvjetnik Nobilo prozvao policiju da laže 1/2 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene