Kazaljke na satovima u Europskoj uniji posljednji put bi se trebale pomicati 2021. godine, odlučio je danas odbor Europskog parlamenta, a odluku bi trebao potvrditi sam Parlament.


Zemlje koje žele ostati na ljetnom računanju kazaljke će tako posljednji put pomaknuti u ožujku 2021. godine, a one koje žele ostati na zimskom računanju - u listopadu 2021. godine.

Vezani članci Sat (Foto: Getty Images) Htjeli - ne htjeli spavat ćemo sat vremena kraće: Ne zaboravite pomaknuti kazaljke Pomicanjhe sata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Na pomolu novi prijepor između Slovenije i Hrvatske? Slovenci već sad zagovaraju zimsko računanje vremena

Rezolucija je u Odboru dobila 23 glasa, dok se protiv nje izjasnilo 11 članova. 

Članice Europske unije pozvane su da se međusobno koordiniraju prije odluke na kojem će vremenu ostati.

Iako se zadnje pomicanje kazaljki na satu u Europskoj uniji trebalo dogoditi već iduće godine, što je predlagala Europska komisija, naknadno se ipak priklonilo austrijskom prijedlogu da se to odgodi do 2021. godine

Tu je odluku u prosincu prošle godine podržao i hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je tada sudjelovao na sastanku ministara prometa EU-a.

U anketi Europske komisije o tome provedenoj od srpnja do kolovoza 2018. sudjelovalo je rekordnih 4,6 milijuna ljudi i većina se izjasnila protiv pomicanja kazaljki.

"Podržali smo načelan stav da se ukine pomicanje sata dva puta godišnje, iako u Hrvatskoj još nemamo stav hoćemo li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena. Moramo provesti javnu raspravu, uključiti turisitički i prometni sektor, razgovarati o tome na razini vlade i onda vidjeti što je najbolje", rekao je u prosincu Butković.

Godinu i pol dana prije 1. travnja 2021. godine, to jest do 1. listopada 2019. zemlje članice trebaju donijeti odluku hoće li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena za stalno.