Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otputovao i Plenković

Europski čelnici na neformalnom sastanku u Austriji raspravljat će o migracijama i Brexitu

Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr)
Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon aktualnog prijepodneva u Saboru, otputovao je u austrijski Salzburg na neformalni sastanak čelnika zemalja Europske unije.

Kako doznajemo, lideri će razgovarati o problemu migracija koji je jedan od najvažnijih problema. Njemačka kancelarka Angela Merkel prije nekoliko dana se založila za jačanje uloge Frontexa, europske agencije za jačanje granične i obalne straže.

Pročitajte i ovo Predstavljanje kandidata HDZ-a za EU izbore EU Izbori 2024 Plenković na predstavljanju EU kandidata otkrio podatak koji se dugo čekao: "Danas je dan..." Andrej Plenković Veselo u Vladi Plenković: "Umjesto doviđenja - Rim Tim Tagi Dim!"

S druge strane, mađarski premijer Viktor Orban tome se oštro protivi. On se ne želi odreći nacionalne uloge u čuvanju granica.

"Želimo sa svim mogućim mehanizmima koji su na raspolaganju i Uniji i članicama rješavati problem na izvorištu. Dakle cjelovit pristup vanjske, sigurnosne, razvojne, trgovinske, humanitarne, kriznog upravljanja, bilo koje vrste politike koju Unija ima i to je dugoročno jedini održivi put", kazao je Andrej Plenković, predsjednik vlade RH.

Druga važna tema na sastanku je Brexit. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je za sredinu studenoga poseban izvanredni summit posvećen toj temi.

U ovom trenutku najveći je problem pitanje Sjeverne Irske koja bi trebala ostati u sastavu jedinstvenog tržišta međutim, britanska premijerka Theresa May ne želi nikakvu granicu između Sjeverne Irske i ostatka zemlje.

S druge strane ni Europska unija ne želi da Sjeverna Irska postane, na neki način, stražnji ulaz za britanske proizvode na europskom tržištu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene