Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA UDARU RESTRIKCIJA

Europska unija uvela sankcije srpskom tajkunu Bogoljubu Kariću, stigla reakcija: "Smatram da nema nikakvog temelja za to"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija usvojila je šesti krug ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Bjelorusije. Među pojedincima na koje se sankcije primjenjuju je i srpski tajkun Bogoljub Karić, zbog svojih veza s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Najnovije restriktivne mjere koje su usvojene unutar šestog kruga sankcija protiv Rusije i Bjelorusije obuhvaćaju 65 pojedinaca i 18 subjekata, kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu i druge akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Među pojedincima koji su kažnjeni nalazi se i državljanin Srbije, tajkun Bogoljub Karić. Za njega se u službenom glasniku EU-a navodi kako je skupa s članovima obitelji razvio mrežu tvrtki za poslovanje nekretninama u Bjelorusiji, kao i mrežu kontakata s obitelji Aleksandra Lukašenka.

"Lukašenko je projekt Minsk World, koji je razvila tvrtka povezana s Karićem, opisao kao ‘primjer suradnje slavenskog svijeta’. Zahvaljujući tim bliskim vezama s Lukašenkom i osobama u njegovoj pratnji, firme povezane s Karićem dobile su povlašten tretman od Lukašenkovog režima, uključujući porezne olakšice i zemljišne čestice za razvoj nekretnina", navodi se u glasniku EU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bliski suradnici "Putin je apsolutno fit, u najboljoj formi do sada...", poručio Lukašenko koji tuguje zbog raspada SSSR-a

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BJELORUSKI PREDSJEDNIK Lukašenko naredio raspoređivanje dodatnih snaga uz granicu s Ukrajinom, ali i dalje tvrdi da neće sudjelovati u ratu

Dužnosnici EU-a drže da na taj način Karić izravno ostvaruje korist od Lukašenkova režima i podržava ga. On pak tvrdi kako se radi o neutemeljenim tvrdnjama.

"S obzirom na to da se razlozi za stavljanje na popis sankcioniranih temelje na nacionalnoj pripadnosti i ničim dokazanim navodima novinskih članaka nereferentnih medija (od kojih su pojedini već izgubili spor u tom predmetu) smatram da nema nikakvog temelja za sankcije i poduzet ću pravne mjere za njihovo ukidanje", izjavio je Karić za portal Nova.rs.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene