Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija u utorak je odgodila donošenje bilo kakve odluke o viznom režimu sa Sjedinjenim Državama, Kanadom i Brunejom te zatražila od Vijeća EU-a i Europskog parlamenta da pokrenu raspravu i zauzmu stajalište o najprikladnijim koracima i o tome obavijeste Komisiju najkasnije do 12. srpnja.


Prema uredbi EU-a iza 2001. godine EK je dužna donijeti odluku o privremenoj suspenziji bezviznog režima za one zemlje koje i dalje traže vize za građane Europske unije. EK je dužna to učiniti unutar roka od 24 mjeseca od objave u službenom glasilu EU-a da ta treća zemlja zahtijeva vize za europske građane.

Vezani članci Američki predsjednik, Joe Biden Biden: ''Deset tisuća ljudi nedavno je umrlo. Među njima 9950 nije bilo cijepljeno'' Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) - 3 Ugledni profesor tvrdi da Vučićev režim koristi državnu tvrtku za širenje utjecaja u regiji: "Ona im je oružje, trojanski konj..."

Eventualna takva odluka stupila bi na snagu ako u roku od četiri mjeseca Vijeće i Parlament ne ulože prigovor. Vijeće može blokirati takvu odluku glasovanjem kvalificiranom većinom.

Komisija je u travnju 2014. primila obavijesti o izostanku reciprociteta u slučajevima Australije, Bruneja, Kanade, Japana i SAD-a. Te su obavijesti objavljene u Službenom listu Europske unije 12. travnja 2014. Izostanak reciprociteta u slučajevima Australije i Japana u međuvremenu je riješen što znači da obje države sada svim državljanima EU-a omogućuju putovanja bez vize.

Kanada trenutačno primjenjuje vizni režim za državljane Bugarske i Rumunjske, a SAD za državljane Bugarske, Cipra, Hrvatske, Poljske i Rumunjske.

Brunej i dalje primjenjuje vizni režim za državljane Hrvatske.

Prema mehanizmu viznog reciprociteta koji su utvrdili Europski parlament i Vijeće, ako treća zemlja ne ukine vizni režim u roku od 24 mjeseca nakon obavijesti o izostanku reciprociteta, Komisija mora provjeriti stanje i predložiti privremeno ukidanje viza za građane dotičnih trećih zemalja za razdoblje od 12 mjeseci.

Komisija je u utorak održala političku raspravu o tom pitanju, ali nije predložila privremeno uvođenje viza za američke i kanadske državljane, nego je pozvala Europski parlament i Vijeće da hitno pokrenu raspravu i zauzmu stajalište o najprikladnijim daljim koracima na temelju procjene Komisije te da obavijeste Komisiju o svojim stajalištima najkasnije do 12. srpnja 2016.

Komisija u priopćenju ističe da i sama Uredba od Komisije traži da "uzme u obzir političke, gospodarske i administrativne posljedice obustave ukidanja viza za vanjske odnose EU-a i država članica".

EK dodaje da je, osim toga, u vrijeme donošenja revidiranog mehanizma, 21 država članica potvrdila u izjavi da su „prije bilo kakvog prijedloga ili odluke, relevantne institucije Unije obvezne opširno preispitati i uzeti u obzir moguće nepovoljne političke posljedice koje bi se slijedom takvih prijedloga ili odluka mogle pojaviti”.

Komisija također procjenjuje da ne postoji velika vjerojatnost da bi države članice mogle obraditi povećani broj zahtjeva za vize u skladu sa Zakonikom o vizama u roku od 90 dana nakon stupanja na snagu takve odluke o zahtjevima za vizu.

"Štoviše, ti zahtjevi za vizu mogli bi dovesti do smanjenja broja putnika iz Kanade i SAD-a (te iz Bruneja). Obustava bi vjerojatno mogla imati znatne gospodarske posljedice, posebno za zrakoplovnu industriju te imati znatan učinak na vanjske odnose EU-a s dvama strateškim partnerima", navodi Komisija. (Hina)