To da isti proizvod u Hrvatskoj i Njemačkoj ne mora biti iste kvalitete, istraživanje je već pokazalo. Zbog toga će Europska komisija istražiti je li to praksa i u drugim zemljama članicama.

Galerija


Nitko u Uniji ne smije biti građanin drugoga reda pa ni po kvaliteti proizvoda koje kupuje. Jedan proizvod iste kvalitete u cijeloj Europskoj uniji, potrošačko je pravo.

Vezani članci Objava Europske komisije o Nikoli Tesli Čiji je ono Tesla? Europska komisija proglasila ga srpskim znanstvenikom. Brzo se ispravili Žene u Afganistanu - 2 Što čeka žene u Afganistanu? Marzia je nekad bila sutkinja: "Talibani su me dva puta pokušali ubiti... Morala sam napustiti sve što sam imala"

"Ne samo pravo, nego i dužnost onoga tko proizvodi nekakav proizvod da on ima jednaku kvalitetu u svim dijelovima svijeta, a ne samo u Hrvatskoj", govori Tomislav Lončar, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača.

U 16 europskih zemalja zato će se provesti istraživanje kvalitete proizvoda. Rezultati dosadašnjih ispitivanja pokazali su razlike.

"Istraživanje koje smo proveli u Hrvatskoj, i koja su provedena u drugim zemljama su pokazala da iako smo na jedinstvenom tržištu koje ne poznaje granice, dobili proizvode lošije kvalitete, odnosno da te granice vrlo oštro postoje kada je u pitanju kvaliteta", govori Biljana Borzan, izvjestiteljica EP-a za različitu kvalitetu hrane.

Posla će sada imati kušači hrane, ali i brojni laboratoriji za kemijske analize. Milijun eura na raspolaganju je za određivanje metoda za ispitivanje, a povjerenica za potrošače Vera Jurova, već je ukorila proizvođače.

Istraživanje kvalitete proizvoda u EU (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Istraživanje kvalitete proizvoda u EU (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Da se nešto mijenja govori i to da su neke tvrtke odlučile kvalitetu izjednačiti.

"Do sada su četiri multinacionalne kompanije promijenile svoju poslovnu politiku i počele plasirati identične proizvode nakon što su objavljeni rezultati istraživanja. To govori da se nisu htjeli nositi s negativnom kampanjom", govori Borzan.

Kojoj je doprinos dao i predsjednik Europske komisije, svjestan da problem ne postoji samo u Hrvatskoj.

"Slovaci nisu zaslužili manje ribe u ribljim štapićima, Mađari manje mesa u mesnim jelima, ni Česi manje kakaa u čokoladi", govori Jean Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

A kako po pitanju kvalitete stoje sve zemlje članice, trebalo bi biti poznato, kažu u komisiji, pred kraj ove godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr