Više od 4000 umjetničkih djela i arheoloških predmeta pronađeno je, a 75 ljudi je uhićeno u nedavnoj akciji Europola provedenoj u 18 zemalja, objavio je u ponedjeljak Europol.


Hrvatska policija je u sklopu operativne akcije "Pandora", u kojoj je sudjelovalo 18 europskih zemalja, pronašla ilegalne zbirke arheoloških predmeta od prapovijesnih sjekira do amfora, ali i detektirala građevinske zahvate na području zaštićene kulturne povijesne cjeline, izvijestio je MUP.

Vezani članci Ivica Todorić (Screenshot Europol) Objavio Europol: Ivica Todorić na listi je najtraženijih bjegunaca Europe! Slika nije dostupna Lažno modno snimanje: Manekenku drogirali i htjeli prodati na aukciji

Ministarstvo unutarnjih poslova je u suradnji s ministarstvima financija i kulture od 7. do 11. studenog 2016. na nacionalnoj razini nadziralo arheološke lokalitete, kulturna dobra, registrirane zbirke, galerije, antikvarijate, te internetske portale specijalizirane za trgovinu umjetninama.

Akcija je rezultirala pronalaskom ilegalne zbirke arheoloških predmeta od prapovijesnih sjekira, numizmatike, fibula te amfora na području splitsko-dalmatinske policije.

Na varaždinskom području jedna osoba je uhvaćena u devastaciji arheološkog nalazišta te su od nje oduzeti arehološki artefakti koje je prisvojio, dok su na krapinsko-zagorskom području detektirani građevinski zahvati na području zaštićene kulturne povijesne cjeline, izvijestio je MUP u ponedjeljak.

Akcija Pandora provodila se u europskim zemljama u koordinaciji Europola i Interpola. U Hrvatskoj su u lociranju, identificiranju i praćenju aktivnosti vezanih za trgovinu kulturnim dobrima sudjelovali pripadnici temeljne, granične, pomorske i kriminalističke policije kao i službenici Carinske uprave na međunarodnim kopnenim, zračnim i pomorskim graničnim prijelazima. Stručnu asistenciju pružali su djelatnici Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Tijekom provedbe obavljen je nadzor i kontrola 497 osoba, 1657 vozila, 8 plovila, 26 arheoloških lokaliteta te više antikvarijata i galerija, objavio je MUP.

Operacija Pandora, provedena u listopadu i studenome pod vodstvom ciparske i španjolske policije, bila je usmjerena protiv kriminalnih mreža koje krijumčare umjetnička i kulturna djela u Europi.

Zaplijenjeno je više od 3500 kulturnih predmeta, od čega je gotovo polovica bila arheološka. U operaciji je pronađeno i više od 400 novčića iz raznih vremenskih razdoblja.

Pet stotina povijesnih predmeta pronađeno je samo u španjolskome gradu Murciji, od čega je 19 bilo ukradeno iz gradskog Arheološkog muzeja 2014.

Operacija je provedena u 18 zemalja, uključujući Austriju, Njemačku, Grčku, Italiju i Maltu, a sudjelovali su UNESCO i Svjetska carinska organizacija. (Hina)