Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zimski očnjaci

'Bijela smrt' hara Poljskom, 42 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četrdeset dvije osobe umrle su od hladnoće od petka do nedjelje u Poljskoj gdje su temperature pale na manje od 20 stupnja Celzijusa, objavila je u ponedjeljak poljska policija.

'Šest osoba umrlo je u petak, 15 u subotu a 21 u nedjelju', kazala je glasnogovornica nacionalne policije Grazyna Puchalska. Od početka prosinca broj mrtvih od hladnoće tako se popeo na 69. Radi se prvenstveno o muškarcima u dobi od 35 do 50 godina bez stalnog boravišta, umrlih od hladnoće pod utjecajem alkohola, dodala je Puchalska. Nacionalna policija i općinske službe patroliraju već nekoliko dana tražeći beskućnike, posebno po parkovima gdje te osobe žive zimi, kako bi ih nagnala da se sklone u prihvatilišta koja im stoje na raspolaganju. 'Neki međutim odbijaju pomoć nadležnih službi', izjavila je Puchalska.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Kaštel Sućurcu Potresna objava Brojni se opraštaju od poginule mlade majke: "Ostat ćeš zauvijek u našim srcima. Nećemo te zaboraviti" Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

Europa na -30: Ljudi umiru od hladnoće, promet kolabirao

Snijeg i rekordno niske temperature i u ponedjeljak su izazivali prometni kaos većem dijelu Europe, u kojoj je hladnoća tijekom vikenda odnijela i niz žrtvi u drugim dijelovima Europe. U Njemačkoj je preko vikenda u prometnim i drugim nesrećama izazvanim snijegom i hladnoćom poginulo najmanje šest osoba, među kojima i jedan beskućnik u Mannheimu, izvijestili su njemački mediji. Rekordno niske temperature prošle su noći u Bavarskoj spustile živu u termometrima na ispod - 30 stupnjeva Celzija. Snijeg i led izazivaju probleme u zračnom i željezničkom prometu, a u cestovnom brojne nesreće. Samo je u saveznoj zemlji Sjevernom Porajnju Vestfaliji preko vikenda prouzročeno više od 1.100 prometnih nesreća u kojima je ozlijeđeno najmanje 100 ljudi.

>> VIDEO: Snijeg u Europi izazvao kaos, preminulo 26 osoba

Niske temperature pogodile su i Austriju, gdje je proteklog vikenda od posljedica hladnoće umrlo troje ljudi. U Štajerskoj su poginuli 19-godišnji mladić i 43-godišnji muškarac od posljedica smrzavanja nakon povratka kućama iz diskoteke, a u Werfenu je na povratku iz kavane čovjek star 59 godina pao niz liticu i smrznuo se. U Nizozemskoj se u ponedjeljak željeznički i zračni promet kao i dio autobusnog i tramvajskog prometa odvijao s poteškoćama zbog snijega i leda, javile su agencije. 'Samo dva vlaka voze u prosjeku u sat vremena' u željezničkoj mreži, jednoj od najgušćih u Europi, kazala je glasnogovornica ProRaila Babet Verstappen.

Blokiran zračni i željeznički promet

'Kao i u nedjelju, ne savjetujemo putnicima da putuju vlakom ako nije nužno', dodala je ona. U zračnoj luci Amsterdam-Schiphol, 'letovi kasne do sat i pol a otkazivanja su moguća', rekla je glasnogovornica Elcke van Piggelen. Približno 700 osoba, uglavnom putnika u tranzitu čiji letovi su otkazani, proveli su noć s nedjelje na ponedjeljak u krevetima na razvlačenje u zračnoj luci, gdje su deseci letova otkazani u nedjelju, dodala je ona. Snježne padaline jako su omele promet i u području Madrida u ponedjeljak ujutro s otkazanim letovima i kašnjenjima u međunarodnoj zračnoj luci Madrid-Barajas. Dvije od četiri piste morale su se zatvoriti zbog problema s vidljivosti što je dovelo do otkazivanja nekih letova i brojnih kašnjenja.

Usporedo je osam brzih vlakova koji opslužuju Barcelonu, Malagu i Sevilju iz Madrida ukinuto zbog snijega. Hladnoća je gotovo blokirala i Italiju. Posebno je teško u željezničkom prometu gdje su desetina vlakova u ponedjeljak ujutro jednostavno otkazani, a ostali voze s višesatnim kašnjenjima, dok je na pruzi Venecija-Trst promet došlo do pravog kaosa. Val hladnoće spustio se sa sjevera Italije i do Sicilije gdje je u ponedjeljak ujutro na Etni izmjereno - 3 stupnja Celzija, a preko noći je palo desetak centimetara novog snijega. Prometni zastoji i brojne nesreće blokiraju promet po svim autocestama u zemlji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene