Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenske neprilike

VIDEO: Snijeg u Europi izazvao kaos, preminulo 26 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekstremno niske temperature pogodile su velik dio Europe.

Tisuće Europljana snijeg i hladnoća su ovog vikenda blokirani u vlakovima, na kolodvorima, cestama i zračnim lukama, a uoči Božića smrtno je stradalo nekoliko beskućnika.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Mećava u Rusiji Prometni kolaps VIDEO Nevjerojatni prizori iz Rusije: Jedna od najvećih snježnih mećava u posljednjem desetljeću zamela glavni grad

Val hladnoće nekoliko dana je vladao kontinentom uz rekordno nisku temperaturu od -33,6 stupnjeva C tijekom noći s petka na subotu u Bavarskoj, a zbog snijega su francuske vlasti su u nedjelju ujutro u 50 od 95 departmana zemlje proglasile narančastu uzbunu.

Prometnice u susjednoj Italiji, kako izvještavaju tamošnji mediji, u potpunom su kolapsu, a najviše prometnih nesreća uzrokovanih vremenskim uvjetima ovog vikenda bilo je u Njemačkoj. Neobično mnogo snijega nije pošteđena ni Španjolska, na čijem se sjeveru temperature spuštaju ispod minus dvadeset. Zračne luke u Britaniji, Belgiji i Francuskoj odgodile su tisuće letova, a Gatewick je bio zatvoren čak nekoliko sati. Jučer je Eurotunnelom pješice lutalo 2.500 putnika jer su vlakovi stali zbog vremenskih neprilika. Tunelom se ne prometuje ni danas, potvrdio je Richard Brown, glavni direktor Eurostara.

>> Ciča zima: U Čakovcu -22!

U Latviji je pao metar snijega, zbog čega su mnoga sela odsječena od ostatka svijeta. Meteorolozi u Latviji kažu da je to jedinstvena situacija te da ne mogu pronaći razlog za tako obilnim snijegom na tom prostoru. Naime, snijeg koji ondje pada obično ne napada više od 11 centimetara.

U Poljskoj se smrzlo 15, u Češkoj šest ljudi

Hladnoća je odnijela i ljudske živote. Petnaest ljudi je umrlo od hladnoće u Poljskoj gdje su se temperature spustile na više od minus 20 stupnjeva Celzija, a ista sudbina je zadesila šestero čeških građana, priopćila su u nedjelju policije dviju zemalja. ‘Od početka prosinca broj umrlih uslijed hladnoće popeo se na 47’, kazala je glasnogovornica poljske policije Grazyna Puchalska. Među umrlima su uglavnom beskućnici ili osobe koje su bile pod utjecajem alkohola. Policija je uputila apel Poljacima da odmah pozovu njezine pripadnike ako takve osobe vide na ulicama. Od srijede u Češkoj vladaju vrlo niske temperature, od hladnoće je umrlo šestero beskućnika u Ostravi i Pragu.  U Francuskoj je u noći između subote i nedjelje zabilježeno -24 stupnja C na istoku zemlje. Jedan 36-godišnji muškarac je umro od hladnoće u Arrasu i jedan poljski beskućnik i Marseilleu. U Austriji su dva muškarca od 19 i 43 godina umrla od hladnoće u Štajerskoj. U Njemačkoj je pronađen smrznut jedan 46-godišnji beskućnik u Mannheimu.

Snježne mećave i na Balkanu

Snježne mećave i temperature znatno ispod ništice ovaj su vikend paralizirale su više balkanskih zemalja. Na cestama diljem Srbije blokirana su ostala brojna vozila, a u Bugarskoj je došlo do prekida opskrbe električnom energijom u mnogim gradovima i selima, izvijestili su u nedjelju lokalni mediji.
U blizini Požarevca, u istočnoj Srbiji, u snijegu je na autocesti u subotu navečer ostalo blokirano 50 automobila. U Bugarskoj je bez struje ostalo oko 130 gradova i sela. Među njima je i glavni grad Sofija, gdje je opskrba električnom energijom prekinuta zbog obilnog snijega, izvijestili su bugarski mediji. Meteorolozi najavljuju nastavak snježnih padalina u predstojećim danima, što dodatno otežava situaciju.

Snijeg u BiH

Na području Bosne i Hercegovine zbog snijega su nastale velike gužve i zastoji na cestama. U središnjem dijelu Crne Gore potpuno je blokiran promet zbog visokih nanosa snijega, a u ostalim dijelovima zemlje prometovanje je otežano zbog niskih temperatura i leda. Zimski vremenski uvjeti blokirali su i nekoliko važnijih cesta u Rumunjskoj, gdje su meteorolozi izvijestili o 2,5 metara visokim nanosima snijega. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene