Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevelik broj tražitelja azila

EU ponovno uvodi vize Srbima i Makedoncima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström predložit će sutra Vijeću EU za pravosuđe i unutarnje poslove pokretanje zaštitne klauzule u ugovorima o ukidanju viza za građane Srbije i Makedonije. To znači da oni u zemlje članice Europske Unije ponovno ne bi mogli putovati bez viza.

Odluku o tome Vijeće će donijeti na svojoj sljedećoj sjednici, 9. i 10. lipnja u Luxembourgu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaznena prijava Na aerodromu u Zadru uhvaćeno dvoje mladih Rusa: Policija odmah posumnjala da nešto nije u redu Slika nije dostupna Potrebna veća kontrola Slovenija, Grčka i Makedonija SLOŽNE: 'Potrebno je usporiti migracijski tok'

Razlog za to nesposobnost je srbijanskih i makedonskih vlasti da spriječe da veliki val tražitelja azila, mahom etničkih Albanaca i Roma, preplavi niz država članica EU. Najviše ih je u Belgiji, čiji je ministar za migracije Melchior Wathelet ustvrdio da je riječ u velikoj većini o ekonomskim migrantima, a ne o osobama koje bi u svojim zemljama bile na drugi način ugrožene.

Vize je EU ukinuo i za državljane Albanije i BiH, ali iz njih je broj tražitelja azila zanemariv, pa će za njih bezvizni režim ostati na snazi. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene