Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STABILNOST DRŽAVE

Što se događa? EU jača vojne snage spremne za eventualnu intervenciju u BiH

Teške zlouporabe osobnih podataka, glasanje na izborima u BiH - 3
Teške zlouporabe osobnih podataka, glasanje na izborima u BiH - 3 Foto: Nova TV
Europska unija pojačat će svoje vojne kapacitete spremne za eventualnu intervenciju u Bosni i Hercegovini. U zemlju idu četiri satnije sa oko 500 pripadnika pričuvnih snaga EUFOR-a.

"Visoki predstavnik Christian Schmidt izričito pozdravlja odluku da se ojačaju privremene pričuvne snage pri misiji EUFOR-a Althea u cijeloj Bosni i Hercegovini, čime se u značajnom obujmu povećavaju kapaciteti i prisutnost EUFOR-a", stoji u izjavi dostavljenoj medijima.

U zemlju idu četiri satnije sa oko 500 pripadnika pričuvnih snaga EUFOR-a. 

Schmidt je istaknuo kako jačanje vojnih snaga u pričuvi potvrđuje opredijeljenost međunarodne zajednice za očuvanje integriteta i stabilnost države Bosne i Hercegovine i njenih institucija temeljenih na Daytonskom sporazumu.

Schmidt je naveo kako je nedvojbeno da je mjesto BiH u Europi, a Unija će je kroz svoju vojnu misiju Althea zajedno s visokim predstavnikom odlučno pratiti na putu ka europskim integracijama.

Europska unija je vojnu misiju u BiH, sa zadaćom osiguranja provedbe Daytonskog sporazuma, preuzela od NATO-a 2004. i tada je u toj zemlji bilo raspoređeno oko sedam tisuća vojnika, da bi taj broj potkraj prošle godine bio sveden na oko 600 uglavnom lako naoružanih pripadnika koji bi se, u slučaju eskalacije krize, oslanjali na potporu stalne pričuve, uključujući tu i angažiranje snaga NATO-a temeljem sporazuma Berlin Plus.

Vijeće sigurnosti UN u studenome 2021. je jednoglasno produžilo mandat EUFOR-a za još godinu dana, a Europski je parlament svojom rezolucijom o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike od 22. veljače ove godine istaknuo kako ta misija još uvijek ima ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost BiH i regije.

Rezolucijom je izražena uznemirenost zbog mogućih neustavnih i secesionističkih postupaka srpskog člana predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji ugrožavaju mirovni sporazum iz Daytona, a time i mir u cijeloj regiji pa je stoga potrebno "održavati prikladnu sposobnost jačanja udaljenog djelovanja radi omogućavanja brze reakcije u slučaju da se sigurnosna situacija pogorša".

Aktiviranje pričuvnih snaga eufor-a u 2022.

Četiri satnije sa oko 500 pripadnika pričuvnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u naredna dva tjedna biti raspoređene u zemlji, kao pojačanje postojećim snagama, a kako bismo učinkovitije podržali naše bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog ozračja.
Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnoj razini mogla bi potencijalno prouzročiti nestabilnost u Bosni i Hercegovini.

Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati potporu bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog ozračja. Njihova zadaća bit će da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene