Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija odlučila je u ponedjeljak da će se žaliti na nedavnu odluku Općeg suda EU-a da se palestinski pokret Hamas izbriše s europskog popisa terorističkih organizacija, rekla je glasnogovornica Vijeća EU-a.


Odluka je donesena na početku sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu posvećenom, među ostalim, i borbi protiv terorizma, kazala je Susanne Kiefer.

Vezani članci Europski klimatski zakon temelj je Europskog zelenog plana Održan tajanstveni sastanak 27 EU ministara: Glavna tema sigurnosna i obrambena politika U Gazi uništene stotine zgrada Uništene ceste, zgrade, stotine mrtvih: Izrael kaže da nema roka za završetak sukoba - ''Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve''

Europski prvostupanjski sud ukinuo je 17. prosinca, zbog proceduralne pogreške, unošenje Hamasa na crni popis EU-a, na koji je bio upisan u prosincu 2001., nakon terorističkih napada Al Kaide na Sjedinjene Države 11. rujna.

EU i dalje Hamas smatra terorističkom organizacijom

Sud je ocijenio da je Hamas stavljen na taj popis na osnovi optužbi utemeljenih na pisanju tiska i interneta, a ne odluka nadležnih nacionalnih vlasti, što nije u skladu sa zakonom.

Mjere protiv Hamasa, uključujući zamrzavanje njegove imovine u Europi, ostaju privremeno na snazi dok se ne donese odluka u žalbenom postupku, za što treba najmanje godinu dana.

Europska komisija, Pariz i London odmah su na tu odluku poručili da EU. Oni i dalje smatraju Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, terorističkom organizacijom te su najavili žalbu višoj instanci, Sudu Europske unije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook