Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crni popis

EU i dalje Hamas smatra terorističkom organizacijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija i dalje Hamas smatra terorističkom organizacijom i namjerava uložiti priziv na odluku Općeg suda Europske unije da ga makne s crnog popisa, navela je u srijedu Europska komisija.

To povlačenje je "zakonska, a ne politička odluka koju su donijele vlade EU, koja će za neko vrijeme pokrenuti odgovarajuće korektivne akcije, a moguć je i eventualni priziv", izjavila je Komisija u priopćenju.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze na području izraelske ofenzive IDF ne odustaje VIDEO U napadu na bolnicu Al Šifa izraelske snage ubile desetke militanata: Ondje pronašli oružje i kompleks tunela Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

"Europska unija i dalje Hamas smatra terorističkom organizacijom", naglasila je glasnogovornica Komisije zadužena za vanjske poslove Maja Kocijančič.

Zakonska odluka je jasno utemeljena na pitanjima procedure, objasnila je.

VIDEO Hamas demonstrira vojnu moć: 'Uništit ćemo iluziju zvanu Izrael'

Europski sud nije ulazio u meritum treba li Hamas biti svrstan u terorističke skupine, već je proveo reviziju procesa odlučivanja i utvrdio da odluka nije rezultat mišljenja autoriteta nadležnih za odlučivanje o tom pitanju, već je donesena na temelju medijskih i internetskih navoda.

Ona je podsjetila da je sud naredio privremeno zadržavanje mjere zaleđivanja imovine Hamasa u EU nakon što se organizacija od 2011. nalazi na popisu terorističkih organizacija koji je sastavio EU. U slučaju priziva za koji EU ima rok od dva mjeseca, te ograničavajuće mjere ostaju na snazi do odluke suda, podsjetila je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je zahtijevao u srijedu da EU odmah vrati Hamas na popis terorističkih organizacija. Hamas je izrazio zadovoljstvo tom odlukom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene