Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenik Europske unije za proširenje, Olli Rehn, rekao je kako očekuje da se ovaj mjesec nastave pregovori o partnerstvu sa Srbijom.


"Očekujem da ćemo te pregovore početi početkom srpnja", rekao je Rehn u Berlinu gdje je na razgovorima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i srpskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Vezani članci Švicarska zastava, ilustracija Odugovlačili pa na kraju odustali: Švicarska odustala od sporazuma o odnosima s EU Slika nije dostupna Rehn: 'Hrvatski pregovori idu brzo i glatko'

Najava odmrzavanja pregovora EU i Srbije uslijedila je nakon što je u četvrtak uhićen Zdravko Tolimir koji je optužen za pokolj osam tisuća muslimana u Srebrenici 1995. 

Tolimir, koji je u petak u zrakoplovu NATO-a prebačen u Haag, pred Haškim sudom će se pojaviti u ponedjeljak.

Srbija je izrazila nadu da će to uhićenje voditi u nastavak pregovora koje je EU zamrznuo prije godinu dana jer Beograd nije surađivao s Međunarodnim sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

Rehn je u Berlinu, kako je prenio Reuters, kazao kako će točan datum nastavka pregovora biti određen nakon što se glavna tužiteljica ICTY-ja Carla del Ponte vrati iz Beograda kamo ide u ponedjeljak.