Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugoočekivani prijedlog

Odzvonilo plastičnim vrećicama u Europi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska bi komisija uskoro trebala usvojiti prijedlog prema kojemu bi državama članicama EU bilo dozvoljeno uvoditi zabranu plastičnih vrećica.

Europska komisija usvojit će idući mjesec dugoočekivani prijedlog da se državama članicama dopusti da zabrane plastične vrećice, a da pritom ne krše pravila zajedničkog tržišta, pišu u utorak europski mediji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Ilustracija Provjerite uvjete Možda se i vi možete prijaviti: Europska komisija u Hrvatskoj raspisala natječaj za Tim EUROPE DIRECT

Komisija je do sada smatrala da su takve zabrane nezakonite.

>> 21 razlog zašto ne treba naplaćivati plastične vrećice

Po nacrtu prijedloga, zakon će pozvati države članice da poduzmu mjere kako bi smanjile uporabu plastičnih vrećica debljine manje od 50 mikrona. No, one će moći birati kako će to učiniti. Opcije uključuju ekonomske mjere poput poreza i nameta i marketinško ograničavanje poput zabrana.

Komisija bi prijedlog trebala usvojiti 15. studenoga.

'Takve bi mjere trebale uzeti u obzir postojeću razinu potrošnje plastičnih vrećica u pojedinim državama članicama, a veće razine zahtijevat će ambicioznije mjere', kaže se u nacrtu.

Nekoliko država članica čekalo je da Komisija pojasni krše li nacionalne zabrane plastičnih vrećica pravila zajedničkog tržišta.

Godine 2011. Austrija je kritizirala zabranu plastičnih vrećica u Italiji jer su one klasificirane kao ambalaža po direktivi o ambalažnom otpadu, a ambalaža koja je u skladu s odredbama te direktive ne može biti zabranjena. Komisija je pokrenula konzultacije o tome 2011., no još nije odgovorila na pitanje Austrije jesu li zabrane plastičnih vrećica legalne.

Francuska je 2010. odustala od sličnog plana uvođenja zabrane nakon što je Komisijina analiza sugerirala da bi to bilo ilegalno. Prijedlog koji pojašnjava ta pravila spreman je već neko vrijeme, no zadržalo ga je Glavno tajništvo Europske komisije, navode europski izvori.

Prijedlog izričito navodi da su takve zabrane moguće kao izuzeće od primjene članka 18 direktive o ambalaži.

Nacionalne politike za plastične vrećice jako se razlikuju. Danska, Irska i Bugarska naplaćuju porez na plastične vrećice, dok Belgija ubire naknadu koju se prosljeđuje tvrtki za prikupljanje i recikliranje plastike Fost Plus.

Velika Britanija prošli je mjesec najavila da će uvesti porez na plastične vrećice od 0,06 eura u Engleskoj od kolovoza 2015. Izuzete će biti trgovine s manje od 250 djelatnika.

Trgovci u Francuskoj, Njemačkoj, Portugalu, Mađarskoj i Nizozemskoj počeli su dobrovoljno naplaćivati plastične vrećice.

Po procjenama Europske komisije, svaki europski građanin iskoristi u prosjeku 500 plastičnih vrećica na godinu, većinom samo jednom. Mnoge na kraju završe u oceanima gdje uzrokuju veliku štetu.

Australija, Indija i neke afričke države uvele su različite oblike zabrane plastičnih vrećica. Zabranu ili poreze uvele su i neke američke savezne države. Kina je zabranila trgovinama da ih dijele besplatno i kupci ih moraju zatražiti i platiti.

Stručnjaci smatraju da su dobra alternativa za plastične vrećice platno za vreće i pamuk jer se u proizvodnji papirnatih vrećica koriste razne kemikalije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene