Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU će 28. travnja ponuditi Srbiji potpisivanje SSP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija (EU) ponudit će Srbiji 28. travnja potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), tvrde beogradske "Večernje novosti" .

Ponuda europskih dužnosnika da Srbija potpiše SSP mogla bi stići već idućega tjedna, piše list, koji dodaje da je izvjesno da će predsjednik Srbije Boris Tadić prihvatiti ponudu i potpisati taj dokument na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu 28. travnja, gdje će se pozvati na Bečku konvenciju, po kojoj kao predsjednik države ima pravo potpisa međunarodnih sporazuma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Beograd: Mali izgledi za potpisivanje SSP-a prije izbora Slika nije dostupna EU neće sljedećih dana potpisati SSP sa Srbijom

I sam predsjednik Tadić potvrdio je, gostujući u četvrtak navečer na beogradskoj televiziji Studio B, da će SSP biti potpisan ako EU to ponudi Srbiji, s obzirom na to da je Vlada Srbije za potpisivanje SSP-a još 6. prosinca 2007. godine ovlastila potpredsjednika vlade Božidara Đelića.

"To je sada samo tehničko potpisivanje odluke koja je donesena kada vlada nije bila raspuštena i dok mandat nije bio vraćen narodu", kazao je Tadić, dodajući da Srbija neće kao uvjet za ulazak u EU priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova ako to netko od nje zatraži, te da se takav zahtjev Srbiji i ne može postavljati, posebno stoga što ne postoji opća suglasnost o Kosovu unutar EU, jer ima država članica koje nisu i neće priznati neovisnost Kosova.

Mogućnost da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbiji mogao biti ponuđen na potpisivanje prije izvanrednih parlamentarnih izbora, zakazanih za 11. svibnja, najavio je prije nekoliko dana visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Potpisivanju SSP-a otvoreno se protivi Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, koji eventualno potpisivanje tog sporazuma vidi kao "stranački interes koalicije okupljene oko Demokratske stranke (DS)", a ne Srbije i srpskog naroda.

Koštunica u jednom od svojih priopćenja navodi da sumnja da "Solanin sporazum" predstavlja pokušaj potpisivanja neovisnosti Kosova, a za DSS je najvažnije pitanje "poštuje li se u SSP-u Srbija kao cjelovita država sa svojom pokrajinom Kosovo ili ne".

"Ne smije biti trgovine Kosovom i ne smije se potpisivati Solanin sporazum ako se unaprijed izričito ne potvrdi da se taj sporazum odnosi na cjelovitu Srbiju", stajalište je Koštunice, koji u predizbornoj kampanji svoje stranke Tadića i koaliciju koju okuplja Tadićeva Demokratska stranka optužuje da su spremni priznati neovisnost Kosova budu li nakon izbora u situaciji formirati novu vladu. Istodobno, od EU i dalje traži da se izjasni želi li Srbiju primiti u članstvo s Kosovom ili bez Kosova.

Iste argumente, kao i Koštunica i DSS, u predizbornoj kampanji iznose i Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije, dok se, osim DS-a, za potpisivanje SSP-a zalažu Liberalno-demokratska partija i stranke manjina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene