Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU neće sljedećih dana potpisati SSP sa Srbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč zauzimanju većine zemalja članica, EU neće sljedećih dana potpisati sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je danas njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

"Sljedećih nekoliko dana sasvim sigurno neće doći do potpisivanja SSP-a", izjavio je Steinmeier u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Beograd: Mali izgledi za potpisivanje SSP-a prije izbora Slika nije dostupna EU će 28. travnja ponuditi Srbiji potpisivanje SSP-a

Potpisivanju se najviše protivi Nizozemska koja inzistira na tome da Beograd mora ostvariti punu suradnju s Haškim sudom prije potpisivanja sporazuma. U nešto manjoj mjeri tome se protivi i Belgija.

Nizozemski ministar za europske poslove Frans Timmermans izjavio je ujutro prije početka ministarskog sastanka da njegova zemlja "neće potpisati SSP sa Srbijom sve dok Srbija ne ostvari punu suradnju s Haškim sudom". 

Na pitanje znači li to da će Nizozemska smatrati da je ostvarena puna suradnja onda kada Ratko Mladić bude u Haagu, Timmermans je kratko odgovorio "rekao sam što sam imao reći".

I nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen je prije sastanka izjavio da je njegova zemlja "spremna potpisati SSP u trenutku da Srbija izruči haške optuženike u Haag".

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a okupili su se u
ponedjeljak na prvom ovogodišnjem sastanku pod slovenskim predsjedanjem, a glavna tema je Srbija uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. Iako to službeno nitko ne želi potvrditi, u EU se pribojavaju pobjede radikala Tomislava Nikolića, stoga će nastojati uputiti što pozitivnije signale Beogradu za koje vjeruju da bi mogle pomoći u izbornoj utrci sadašnjem predsjedniku Borisu Tadiću.

Velika većina zemalja članica želi da se prije drugog kruga
predsjedničkih izbora, zakazanih za 3. velječe, sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i bez jasnih dokaza o punoj suradnji s Haškim sudom, što je postavljeno kao uvjet za potpis.

EU nudi Srbiji potpisivanje privremenog političkog sporazuma umjesto SSP-a

Europska unija je ponudila Srbiji potpisivanje privremenog političkog sporazuma 7. veljače, nekoliko dana nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, izjavio je predsjedavajući Vijeća EU-a, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

"Predlažemo Srbiji da 7. velječe potpišemo privremeni politički sporazum o suradnji sa Srbijom", izjavio Rupel nakon završetka sastanka šefova diplomacije zemalja EU-a, na kojoj je glavna tema bila Srbija uoči drugog kruga predsjedničkih izbora.

Srbijanski ministar vanjskih poslova pozdravlja ponudu EU

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić pozdravio je ponudu EU-a da sa Srbijom potpiše privremeni politički sporazum 7. veljače.

"Nadam se da će nam građani Srbije dati mandat na izborima 3. veljače da potpišemo ovaj sporazum. Danas je veliki dan", izjavio je Jeremić nakon sastanka s Trojkom EU-a u ponedjeljak navečer.

Suočena s oštrim protivljenjem Nizozemske da se SSP sa Srbijom potpiše bez pune suradnje s Haškim sudom, u EU su odlučili to zaobići ponudom potpisivanja privremenog sporazuma.

Iako to službeno nitko ne želi potvrditi, u EU se pribojavaju pobjede radikala Tomislava Nikolića, stoga pokušavaju uputiti što pozitivnije signale Beogradu za koje vjeruju da bi mogle pomoći u izbornoj utrci sadašnjem predsjedniku Borisu Tadiću.

Jeremić je član Demokratske stranke predsjednika Tadića, koja je u koaliciji s Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice.

Taj privremeni politički sporazum sa Srbijom predstavlja dosad nezabilježeni presedan. Sa svim zemljama se uz SSP potpisivao i privremeni sporazum, koji se počinje odmah primjenjivati i koji obuhvaća trgovinski dio SSP-a, kako bi se izbjeglo čekanje na ratifikaciju SSP-a i zemlja potpisnica odmah mogla koristiti trgovinske povlastice s EU-om.

Međutim, sporazum koji se nudi Srbiji na potpis obuhvaća i politički dijalog, trgovinu, početak razgovora o viznoj liberalizaciji i suradnju u obrazovanju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene