Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Estonija blokirala brod osumnjičen za ispuštanje otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Estonska je policija zaustavila i zadržala tanker koji je ispustio toksični otpad pred afričkim obalama, zbog sumnje da je sličan otpad ispuštao i u Baltičko more.

Iz ureda tužitelja obavijestili su kako je brod Probo Koala, registriran u Panami, zadržan u estonskoj luci Paldiski. 

Pročitajte i ovo Ilustracija: Thinkstock Istraga Razotkriven muškarac koji je godinama prodavao otrov te je kriv za smrt više od 130 ljudi: "On je zlo" Ilegalna gradnja u Istri Uništavanje istarskih ljepota Betonirali i prisvojili kilometre obale, gradonačelnikov prijedlog odbijaju: "Pobunili su se aktivisti koji nisu aktivisti nego vlasnici imovine u prvim redovima"

Obala Bjelokosti od Estonije je zatražila da zaplijeni brod nakon što je u toj zapadnoafričkoj zemlji zbog izlaganja otrovnom otpadu preminula osma osoba.

'Mi smo zaplijenili brod i on je pod kriminalističkom istragom', rekao je državni tužitelj.

Nizozemska tvrtka Trafigura koja je iznajmila brod objavila je priopćenje u kojem niječe da je brod zaplijenjen i tvrdi kako je zatražila međunarodnu istragu o incidentu pred Obalom Bjelokosti.

U Obali Bjelokosti obali tisuće su ljudi patile od povraćanja, bolova u želucu i drugih simptoma uzrokovanih toksičnim isparenjima od otpada koji je brod ispustio krajem kolovoza.

Estonsko ministarstvo zaštite okoliša reklo je kako su ispitivanja voda u Baltiku oko broda pokazala uznemirujuće rezultate. 'Preliminarne analize pokazuju da vode sadrže slične supstance kao i one u Obali Bjelokosti', rekao je glasnogovornik ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene