Vulkan na jugozapadu Islanda na poluotoku Reykjanes eruptirao je u petak nakon tisuća manjih potresa na tom području posljednjih tjedana, priopćio je meteorološki ured te zemlje.

Galerija


Erupcija vulkana započela je u Fagradalsfjallu, planini smještenoj oko 30 kilometara jugozapadno od glavnog grada Reykjavika.

Poluotok Reykjanes seizmičko je žarište, u kojem je posljednjih tjedana bilo najmanje 40 tisuća potresa.

Islandski web-portali puni su slika noćnog neba koje je zbog vulkana žarkocrveno.

Serija potresa pogodila Island Serija jakih potresa uznemirila Islanđane: "Dobro zatreslo, upravo sam čitao o potresu koji se opet dogodio u Hrvatskoj, kad ono zatrese Selfoss"

Eurpcija Etne snimljena 23. veljače 2021. Spektakularni prizori "podivljale" Etne obilaze svijet, izbacuje lavu do kilometar i pol u zrak: "Ovakav show nije viđen desetljećima"

Sav dolazni i odlazni zračni promet s međunarodne zračne luke Keflavik zaustavljen je, a helikopter sa znanstvenim osobljem koji je poslan kako bi procijenio opseg erupcije, morao se vratiti zbog neposredne opasnosti, objavio je Reuters.

Islandski meteorološki ured objavio je na svom Twitteru nekoliko videa erupcije, snimljenih helikopterom. Oni su također objavili kako se očekuje zagađenost zraka te su zamolili građane da ostanu u zavorenom i da zatvore prozore.