Eurpcija Etne snimljena 23. veljače 2021.
Eurpcija Etne snimljena 23. veljače 2021. Foto: IPA/PIXSELL

Vulkan Etna ne prestaje eruptirati, a spektakularni prizori izbacivanja lave najveći su bili u ponedjeljak kada su eurpcije dosezale i 1500 metara visine. Stručnjaci smatraju da su posljednje eurpcije Etne najsnažnije u posljednjih nekoliko desetljeća.


Najaktivniji europski vulkan "budan" je posljednjih tjedana, a pepeo koji izbacuje dosezao je do grada Katanije, na istočnoj obali Sicilije.
Prema riječima vulkanologa, riječ je o strombolijskoj erupciji, inače normalnoj za 3300 metara visoku Etnu.

Vezani članci Erupcija vulkana La Soufriere 04 Eruptirao vulkan na Karibima, premijer naredio evakuaciju stanovnika Erupcija vulkana na Islandu Prve spektakularne snimke: Nakon 40 tisuća potresa proteklih tjedana eruptirao vulkan na jugozapadu Islanda

"Etna zaista pruža show posljednjih dana", kaže Marco Neri, vulkanolog i član talijanskog Instituta za geofiziku i vulkanologiju.

U ponedjeljak kasno navečer spektakularne erupcije dosegle su vrhunac, izbacujući "fontanu" užarene lave i do kilometar i pol u visinu.

 

"Bila je to sigurno jedna od najspektakularnijih erupcija posljednjih desetljeća, ali sve su to uobičajene aktivnosti ovog vulkana. Etna se ponaša sasvim očekivano, iako se svaka nova erupcija čini većom, snažnijom i više prijetećom nego dosad", kaže Boris Behncke, vulkanolog Nacionalnog instituta za geofiziku u Kataniji.

 

 

Najduža erupcija Etne zabilježena u povijesti dogodila se u srpnju 1614. godine, kad su eksplozivne aktivnosti trajale bez prestanka čak deset godina. Vulkan je tada izbacio više od milijardu kubičnih metara lave na površinu od 21 kvadratni kilometar.

Najpoznatija i najrazornija erupcija zabilježena je 1669. godine kada je lava, uz brojne popratne potrese, spalila desetke gradova i dosegla more, piše The Guardian.