Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija ove godine očekuje presudu arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom.


Slovenski državni vrh poručuje kako želi dobre odnose, ali naglašava kako bi obje zemlje trebali izbjegavati prepucavanja prije presude.

Vezani članci Epidemija mišje groznice Slovenija se bori protiv još jedne epidemije: Neki oboljeli zbog temperature mislili da imaju koronu Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenija popušta neke mjere na granici: Djeca do 15 godina u organiziranoj skupini mogu ući bez testa na koronavirus

Hrvatska je prije dvije godine izašla iz arbitraže nakon što je otkriven skandal o nedopuštenom komuniciranju slovenskih dužnosnika s arbitrima.

Ljubljana smatra kako arbitražu treba nastaviti te da presudu treba primijeniti bez obzira na stav Hrvatske. Slovenski državni vrh istaknuo je odnose s Hrvatskom kao glavnu zadaću slovenskim diplomatima ove godine.

"Očekujem da će hrvatska Vlada postupati razumno i da znaju da su potpisali međunarodni sporazum pod okriljem Europske unije. Iako vidjeli smo da je Hrvatska u zadnji trenutak blokirala približavanje Srbije Europskoj uniji, no odmah su potom morali ublažiti svoja stajališta. A znamo da su na početku imali prilično čvrsta stajališta prema Srbiji. Tako da očekujem da ako će biti nekog premišljanja s hrvatske strane oko sporazuma, da su svjesni da ostale članice Europske unije od njih očekuju poštivanje sporazuma koji su potpisani pod okriljem Europske unije", rekao je Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova.