Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije rekao koja

Erdogan obećao BiH 30 tisuća doza cjepiva, želi jaču suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponudio je u utorak u Ankari članovima Predsjedništva BiH pomoć svoje zemlje u suočavanju s pandemijom, ali i u izvedbi infrastrukturnih projekata, te naznačio kako je zainteresiran da u svoju viziju odnosa prema zapadnom Balkanu jače uključi i Rusiju.

Erdogan je bio domaćin trojici članova Predsjedništva BiH koji su u glavni grad Turske doputovali odvojeno, no na konferenciji za novinare nakon službenih razgovora četvorice dužnosnika nisu se čule prepirke koje su već postale uobičajene u ovakvim situacijama, a predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uz to je napadno hvalio šefa turske države, na što su Šefik Džaferović i Željko Komšić samo kimali glavama.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Recep Tayyip Erdoğan Kratko priopćenje Turski predsjednik Erdogan poslao parlamentu na ratifkaciju članstvo Švedske u NATO-u

Erdogan je kao prvu i najznačajniju odluku objavio kako će njegova zemlja donirati cjepivo protiv koronavirusa BiH u kojoj procjepljivanje praktički još nije ni počelo.

"Od početka pandemije bili smo uz BiH i s tom potporom ćemo nastaviti i dostaviti joj 30 tisuća doza cjepiva", kazao je Erdogan ne precizirajući o kojem se cjepivu točno radi.

Istaknuo je uz to kako Turska pridaje veliki značaj miru i stabilnosti BiH, stoga pokušava narodima u BiH pomoći koliko god može. Kazao je kako to uključuje i jačanje trgovinske i gospodarske suradnje s ciljem dosezanja godišnje robne razmjene od milijardu dolara.

Potvrdio je kako Turska ostaje sudionikom ranije predloženog projekta gradnje autoceste koja bi povezala Beograd i Sarajevo, i to u dva kraka.

Dodao je kako uz to inzistira na jačanju regionalne suradnji te je najavio kako će uskoro uslijediti poticaj za oživljavanje dvaju oblika trilateralne suradnje Turske, BiH i Hrvatske odnosno Srbije.

Dodik se Erdoganu napadno zahvaljivao nazivajući ga "velikim predsjednikom i liderom" koji, po njegovu sudu, gradi odnose tolerancije i razumijevanja. Pritom mu je poželio "da još dugo vodi Tursku" te dodao kako je to najbolji način da ta zemlja bude stabilna.

Dodik je izlazak pred novinare u Ankari iskoristio i kako bi promovirao tezu da bi BiH što prije "trebala izaći iz protektorata međunarodne zajednice". Od Erdogana je zatražio da posreduje kako bi stranama u BiH bilo prepušteno da same uređuju svoje odnose.

"Pri kraju je života liberalna koncepcija svijeta", ocijenio je Dodik te dodao kako bi stoga Zapad trebao odustati od svojih zamisli kako bi BiH trebala funkcionirati. Pozvao je pri tom na uspostavu kvadrilaterale BiH-Srbija-Turska-Rusija koja bi se bavila stanjem u regiji.

Erdogan je to prihvatio kao sugestiju, a odmah je dodao kako je spreman učiniti sve što je potrebno da bi BiH dobila priključak na plinovod "Turski tok", koji je njegova zemlja izgradila u suradnji s Rusijom.

Odgovarajući na pitanja turskih novinara o zategnutim odnosima s Grčkom odnosno stanja na istočnom Mediteranu, Erdogan je kazao kako će Turska tu nastaviti s odlučnim pristupom

"Tu nećemo činiti nikakve ustupke", kazao je Erdogan, koji je ustvrdio kako se bez njegove zemlje ne može nastaviti niti završiti nijedan proces u toj regiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene