Njemački radnici (Foto: Arhiva/Uli Deck/DPA/PIXSELL)
Njemački radnici (Foto: Arhiva/Uli Deck/DPA/PIXSELL) Foto: Arhiva/Uli Deck/DPA/PIXSELL

Prema novim pravilima o upućenim radnicima, koje je u utorak prihvatio Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, radnici koje tvrtke šalju na privremeni rad u druge države članice bit će jednako plaćeni za jednak rad na istome mjestu.


"Upućeni radnik" zaposlenik je kojeg je poslodavac privremeno uputio u drugu državu članicu radi pružanja određenih usluga, a usvojena reforma osigurat će njihovu bolju zaštitu i pravednu konkurentnost tvrtki na tržištu, priopćio je Europski parlament.

Vezani članci Ilustracija Stiže novi paket pomoći: Europska komisija Turskoj šalje još milijardu eura Crno brdo - 3 Crno brdo u Biljanima nije jedino crno brdo u Ravnim kotarima: Država kani zaraditi na prodaji troske?

Novim je prijedlogom predviđeno da se na upućene radnike primjenjuju ista pravila za plaće kao u državi domaćinu, prema kojem se za isti obavljeni rad na istome mjestu prima jednaka plaća. Osim zakonskih odredbi, države članice mogu primjenjivati regionalne ili sektorske kolektivne ugovore. Do sada je to bio slučaj samo u građevinskom sektoru.

Put i smještaj treba platiti tvrtka, a ne zaposlenik od svoje plaće. Poslodavci će također morati osigurati da su uvjeti smještaja za zaposlene radnike primjereni i u skladu s nacionalnim pravilima.

Najveće moguće razdoblje za slanje radnika je 12 mjeseci uz moguće produljenje od šest mjeseci. Nakon tog razdoblja radnik i dalje može ostati u toj državi članici te se na njega u potpunosti primjenjuje radno pravo države članice domaćina.

U slučaju prijevare država članica trebala bi surađivati ​​i osigurati da su upućeni radnici zaštićeni, u najmanju ruku u skladu s uvjetima Direktive o upućenim radnicima.

Za sektor međunarodnog cestovnog prijevoza, koji je izazvao najviše podjela, posebice između istočnih i zapadnih članica, odredbe ove direktive primjenjivat će se od datuma stupanja na snagu predstojećeg zakonodavstva za taj sektor, koji je uključen u Paket mobilnosti. Do tada će se primjenjivati verzija Direktive iz 1996. godine.

Države članice imat će dvije godine da prenesu pravila u svoje nacionalne zakone te da pravila stupe na snagu.

U 2016. u Europskoj uniji radilo je 2,3 milijuna upućenih radnika, a najviše radnika upućuju Poljska, Njemačka i Francuska, dok Njemačka, Francuska i Belgija privlače najviše upućenih radnika iz drugih zemalja.

Prema podacima Europske komisije iz 2015. godine, u drugim zemljama EU-a, poglavito Njemačkoj, nalazilo se 39 tisuća izaslanih radnika iz Hrvatske, dok je u Hrvatskoj u takvom statusu bilo prisutno 7164 radnika.  (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju