Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogoočekivana enciklika

Papa će pozvati na akciju protiv klimatskih promjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa je u enciklici uvrstio zaštitu okoliša među moralne obveze.

Papa Franjo uputio je hitan poziv na zaštitu planeta u svojoj dugoočekivanoj enciklici o klimatskim promjenama i ponovio je stajalište da je globalno zatopljenje većinom izazvao čovjek, navodi se u nacrtu dokumenta koji je objavio talijanski magazin l'Espresso.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Papa prihvatio Poljski biskup dao ostavku: Bio je nemaran oko slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece Ilustracija Unosan biznis Europol izdao zabrinjavajuće upozorenje: Trgovina drogom u EU vrijedi više od 31 milijardu eura godišnje

Vatikan je priopćio da taj dokument koji je procurio u javnost nije konačna verzija enciklike koja će ostati pod embargom do objave u četvrtak.

Nije poznato koliko se ovaj nacrt razlikuje od konačne verzije dokumenta.

Papa je već rekao kako želi da dokument nazvan "Laudato Si (Hvaljen budi), O brizi za naš zajednički dom" bude dio debate na summitu Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, što će se održati krajem godine. Desecima tisuća ljudi na vatikanskome trgu sv. Petra Sveti Otac je rekao u nedjelju da se enciklika "obraća svakomu" te da se nada da će pridonijeti "skretanju pozornosti na ekološku degradaciju i obnovu" i potaknuti "veću odgovornost za zajednički dom koji nam je Bog povjerio".

Osobe upoznate s tim dokumentom kažu da prihvaća znanstveni konsenzus o tome da je globalno zagrijavanje većinom izazvao čovjek fosilnim gorivima, ali da ni aktivisti ni skeptici neće moći ustvrditi da su u toj raspravi pobijedili.

Bilo je duginih boja, pape Franje i molotovljevih koktela!

Ponovivši ono što je sam rekao ili su rekli njegovi savjetnici posljednjih mjeseci, Papa poziva na smanjenje emisija ugljikovog dioksida, jačanje politike koja zagovara obnovljivu energiju i upozorava na dugoročne učinke nastavka korištenja fosilnih goriva kao glavnog izvora energije u svijetu.

Upozorava također protiv životnog stila u bogatim zemljama gdje se previše toga baca.

Skeptici oko klimatskih promjena, posebice u SAD-u, kritizirali su papu Franju koji bi trebao govoriti u Ujedinjenim narodima i američkom Kongresu o održivom razvoju u rujnu.

Američki republikanski predsjednički kandidat Rick Santorum, katolik i skeptik oko klimatskih promjena, izjavio je da bi Crkvi "bilo bolje ostaviti znanost znanstvenicima".

Zaštita okoliša moralna obveza

Papa je u enciklici uvrstio zaštitu okoliša među moralne obveze i ta bi intervencija mogla potaknuti 1,2 milijarde katolika da počnu lobirati za ekološka pitanja.

Franjo je u dvije godine pontifikata već pokazao inicijativu na raznim područjima, piše Reuters, pa je tako djelovao i na pitanju poput obnove diplomatskih odnosa Amerike i Kube - Vatikan je posredovao u tome dogovoru.

Očekuje se da prva papina enciklika posvećena ekologiji bude utjecajna u Latinskoj Americi, a glasovi tih zemalja mogli bi biti presudni na UN-ovu summitu.

PAPA KRITIZIRAO 'VELIKE IGRAČE' 'Multinacionalne kompanije izgladnjuju nerazvijene zemlje!'

Vatikan će nakon objavljivanja enciklike u četvrtak održati zatvoreni sastanak s veleposlanicima 170 zemalja. "Imam strogu zapovijed, kao i mnogi moji kolege, da je odmah pošaljem svojoj vladi", rekao je jedan veleposlanik.

Ekološki aktivisti nadaju se da će se Papinim porukama moći poslužiti kao moćnim oružjem da se postignu međunarodni dogovori o obuzdavanju globalnog zagrijavanja.

Papa je uzeo ime Franjo po svetomu Franji Asiškome, koji se smatra zaštitnikom okoliša, a naslov enciklike potječe iz jedne od svečevih molitvi u slavu prirode. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene