Predsjednik Francuska Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Predsjednik Francuska Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u televizijskom je obraćanju reagirao na prosvjede koji su se protekla četiri tjedana održavali u Francuskoj.


Rekao je da je bijes prosvjednika "dubok, i u mnogočemu legitiman", te najavio povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za umirovljenike. Macron je svojim obećanjem odgovorio na nasilne prosvjede koji se, zbog problema poput povećanja poreza na gorivo i kupovne moći građana, protekla četiri tjedna održavaju u Francuskoj, piše BBC.

Vezani članci Poznati u akciji - Pravda za Georgea - 7 Ustanak zvijezda u SAD-u: Sve je više poznatih lica koja se pridružuju javnim prosvjedima Emmanuel Macron (Foto: AFP) Macron čuo brige Francuza, ali zadržava smjer reformi: Obećao smanjenje poreza na dohodak

Macron se Francuzima obratio u govoru koji je prenošen na televiziji, u kojem je rekao je da je bijes prosvjednika "dubok, i u mnogočemu legitiman". Najavio je da će se minimalna plaća sljedeće godine povećati za 100 eura. Dodao je da do povećanja poreza za umirovljenike s niskim prihodima ipak neće doći, te da će se od poslodavaca tražiti da na kraju svake godine svojim zaposlenicima isplaćuju bonuse.

"Tražim od vlade i parlamenta da poduzmu potrebno kako bi se od početka sljedeće godine moglo bolje živjeti od rada. Minimalna plaća radnika će se 2019. povećati za 100 eura i to poslodavca neće ništa stajati", rekao je u svom obraćanju naciji putem televizije, ali nije iznio pojedinosti te mjere.

Dodatni sati će se od 2019. isplaćivati bez poreza i nameta, kao tijekom petogodišnje vladavine Nicolasa Sarkozyja. Macron je također tražio od svih poslodavaca koji to mogu da uoči završetka godine isplate nagrade djelatnicima, također oslobođeno poreza.

Francuski predsjednik je govorio i o umirovljenicima "dragocjenom dijelu nacije" i za one koji primaju manje od 2000 eura mjesečno, tijekom 2019. će biti "pošteđeni općeg socijalnog doprinosa, koji su morali plaćati ove godine, što je bila pretjerano visoka i nepravedna obveza", rekao je. Do danas su samo umirovljenici s mirovinama nižim od 1200 eura bili pošteđeni te mjere.

Macronovi ustupci dolaze samo 48 sati nakon što su prosvjednici vodili ulične borbe s interventnom policijom u Parizu bacajući projektile, paleći automobile i pljačkajući prodavaonice. Macron je u ponedjeljak navečer govorio i o 40 godina starim problemima i dodao da je bijes "žutih prsluka" opravdan u puno pogleda i da je svjestan da je svojim izjavama povrijedio neke od njih.

Na početku govora francuski predsjednik je osudio nedopustiva nasilja tijekom prosvjeda "žutih prsluka" i zajamčio da za ta nasilja neće biti milosti. On je isto tako rekao kako ostaje pri svojim reformama i odbio uvesti porez na bogatstvo. "Odgovorit ćemo na gospodarsku i društvenu nužnost jakim mjerama režući poreze brže, držeći potrošnju pod nadzorom, ali ne potpunim zaokretima", rekao je Macron.

Mnogi ljudi nisu bili zadovoljni svojim uvjetima i osjećali su se kao "da ih se nije saslušalo", rekao je Macron. "Možda sam ostavio dojam da imam druge brige i prioritete. Znam da su neke od vas moje riječi povrijedile", rekao je. (Hina)

Rotor se zatvara u nedjelju u 9 sati. Doznajte sve o novoj regulaciji prometa

Ovo su najveći od najvećih! Da čujemo vaš glas, tko bi mogao biti novi hrvatski Supertalent?