Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima jasan stav

Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom posjeta Pragu ponovno je iznio svoj stav kako je vrijeme da zapadni saveznici preuzmu veću odgovornost i dodatno pomognu Ukrajini.

Emanuel Macron danas je naglasio kako je vrijeme da se ukrajinski saveznici dodatno potrude u svojim nastojanjima da je obrane od Rusije.

"Sigurno dolazimo do trenutka u Europi u kojemu više neće biti primjereno biti kukavica", rekao je Macron u svom službenom posjetu Pragu.

Pročitajte i ovo Pothranjeno dijete - 2 umiru od gladi "Dijete je prije dva mjeseca imalo 12 kg, a sada ima šest. Sačuvaj nas Bože od onog što dolazi"

Francuski predsjednik suočio se s žestokim kritikama ostalih zapadnih sila kada je u javnost izašao s idejom slanja vojske u Ukrajinu. O tome se razgovaralo na konferenciji u Parizu na kojoj je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Francuski dužnosnici poslije sastanka pokušali su smiriti tenzije. Izjavili su kako je Macron zagovarao slanje trupa koje ne bi imale borbeno djelovanje, već bi uključivale zaštitu granica i obuku ukrajinskih vojnika,prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Josipa Rimac na kavi s Milenkom Bašićem - 3 Samo opušteno Uhvatile ih kamere: Josipa Pleslić ispijala kavu s Milenkom Bašićem, suoptuženikom u aferi Vjetroelektrane

Osvrnuvši se na invaziju Ukrajine, Macron je rekao kako su Francuska i Češka svjesne da se rat vratio na tlo Europe te da neke sile koje su postale nezaustavljive svakodnevno šire svoje prijetnje napadima. Naglasio se kako će svatko od lidera zapadnih zemalja morati živjeti s poviješću i hrabrošću koju je pokazao u ključnom trenutku.

Očekuje se da će tijekom posjeta češkoj prijestolnici Macron također razgovarati o podršci i planovima koje je prošlog mjeseca najavila Češka, uz potporu Kanade Danske, za financiranje brze kupnje stotina tisuća komada streljiva iz trećih zemalja za slanje u Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Mali Lošinj ''Bogata ostavština'' Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Priprema se velika akcija

Unatoč očitoj Macronovoj podršci češkoj inicijativi, nekoliko francuskih diplomata reklo je da se Pariz i dalje protivi korištenju europskog novca, ali podržava ideju bilateralnih kupnji.

"Ne bih vas želio ostaviti u nadi da će Francuska promijeniti stav po pitanju europske obrambene industrijske baze. Znamo, kao i Česi, da je potrebno nabaviti što više streljiva za dobrobit Ukrajinaca, ali bez da to temeljno promijeni našu viziju, a to je da europski resursi moraju omogućiti europskoj industriji da ojača", rekao je jedan diplomat.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene