Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A želio je biti gradonačelnik...

Opet odlazi nakon 2 godine neuspješnog traženja posla unatoč doktoratu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pašić je lani, nakon kandidiranja za gradonačelnika u gradiću s trećinom bošnjačke populacije, postao jedan od najpoznatijih ljudi.

Nakon dvije godine neuspješnih pokušaja da dobije posao, iz Slovenije je ponovo emigrirao 39-godišnji Ahmed Pašić, doktor socijalne antropologije, koji je lani tek u drugom krugu izbora izgubio na izborima za gradonačelnika Jesenica, gradića u kojemu je rođen u bošnjačkoj obitelji rodom iz Sanskoga Mosta.

Pročitajte i ovo Boris Crnković odgovoran za reputaciju institucije Dekan osječke Ekonomije se ispričao zbog doktorata Vice Mihanovića: "To je afera koju smo imali. Ne bježimo od toga" Ilustracija Pomoć nije stigla Pogubili muškarca zbog kilograma kanabisa: Obitelj do samog kraja molila za pomilovanje

"U Sloveniji nikako nisam uspijevao dobiti posao, najčešće su mi odgovarali da sam previše obrazovan i da ne mogu zaposliti doktora znanosti na plaću od samo 750 eura", kazao je Pašić prije ukrcavanja u zrakoplov za Singapur, gdje su prije toga već otišli njegova supruga, rodom Malezijka, s dvoje njihove djece.

Pašić se u Sloveniju se s obitelji ponovo doselio pretprošle godine, došavši iz Singapura u kojemu je prije toga 6 godina radio za jednu američku korporaciju koja ga je sada pristala primiti natrag, nakon samo jednog e-maila, bez primjedaba na njegovo obrazovanje.

Pašić je lani, nakon kandidiranja za gradonačelnika u gradiću s trećinom bošnjačke populacije, postao jedan od najpoznatijih ljudi, a više ga je medija kandidiralo za osobu godine jer se intenzivno volonterski bavio različitim društvenim radom i humanitarnom pomoći.

'No pasaran' - 160 kilometara žice za militante i imigrante

Uz to je bio aktivan u bošnjačkim ustanovama, a nakon što je doktorirao u Ljubljani u mlađim je danima napisao pet knjiga, uglavnom o temama kulturološkog sadržaja, na temu islama u Europi, a pisao je i za mnogo novine i časopise u Sloveniji i BiH.

"U dvoje godine boravka u Sloveniji, gdje smo se vratili misleći da je to bolje zbog djece, ni ja ni supruga, koja je profesorica engleskog jezika, nismo uspjeli naći posao", kazao je Pašić, svjestan da dijeli sudbinu mnogih mladih Slovenaca koji ne uspijevaju naći posao, unatoč kvalifikacijama i obrazovanju, pa se mnogi zadnjih godina krize odlučuju za odlazak u inozemstvo. Najčešće su to europske države, ali neki sreću traže i u Australiji, Kanadi, SAD-u i drugim prekomorskim zemljama.

Pašić kaže da vjeruje da će, unatoč njegovu odlasku iz Slovenije, preživjeti njegova nestranačka udruga "Za ljepše Jesenice", koju je osnovao kad se kandidirao za gradonačelnika, kao i brojne inicijative do kojih je njegovim angažmanom i naporom prijatelja došlo na uređenju rodnog grada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene