Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bugarski zid

'No pasaran' - 160 kilometara žice za militante i imigrante

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije 20 godina jedan drugi zid trebao je spriječavati Bugare da odlaze na Zapad, a sada nastaje novi zid koji će imigrantima braniti ulazak u Bugarsku. I Europu.

Manje od dva desetljeća od rušenja zida koji je onemogućavao Bugare da napuste svoju zemlju koja je do 1990. bila dio istočnog, komunističkog bloka, Bugarska je počela izgradnju novog zida. Ovaj put cilj je - spriječiti ulazak imigranata u Bugarsku.

Posljednjih 16 mjeseci Bugarska aktivno radi na izgradnji zida koji bi spriječio ulazak imigranata na njen teritorij. Sve je dio mnogo veće priče obrane Europe od imigranata koji preko Turske ulaze u Bugarsku, a onda kreću dalje prema Zapadu.

Pročitajte i ovo Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra'' U Maksimirskoj se tijekom radova urušio zid Novi incident FOTO Drama u Zagrebu: U Maksimirskoj se urušio zid



Prošle godine u Europu je stiglo oko 200 tisuća imigranata.

'Upravo sada u dijelovima Turske koji su na granici s Bugarskom i Grčkom imate tisuće imigranata koji će čim zatopli pokušati prijeći granicu', kaže stručnjak za Tursku i Bliski Istok u Carnegie institutu Marc Pierini.

Osim imigranata, vlast Bugarske namjerava novim zidom zaustaviti i islamske militante koji bi se iz Sirije mogli vraćati u svoje matične zemlje u Europi, piše New York Times.

Do sada je podignuto 32 kilometra zida, a njegova bi puna duljina trebala biti 160 kilometara.

Slavcho Velkov, stručnjak za sigurnost, kaže da u Bugarskoj ima mnogo više simpatizera Islamske države nego što vlasti žele priznati.
'Svojim očima sam vidio mnoge od njih. Kad sam ih pitao gdje idu odgovorili su mi: U raj', ispričao je Velkov za NYT.

Talijani spasili 1.500 imigranata u zadnja 24 sata

Nikolay Radulov, bivši pomoćnik ministra sigurnosti, tijekom 90-tih prošlog stoljeća osobno je sudjelovao u uklanjanju prepreka koje su na jugoistočnoj granici ostale nakon raspada istočnog bloka.
'Tada smo imali dva reda žice, a između su bile mine. Sve smo pažljivo uklonili', kazao je Radulov.

Još 2012. ojačana je sigurnost granice između Grčke i Turske gradnjom zida sa žicom. Rezultat je upravo taj da imigranti sada ulaze preko Bugarske.

Nova ograda koju protiv njih dižu Bugari ide preko stjenovitog terena, a preko puta ograde nalazi se tursko selo Hamzabeyli. Bugarske vlasti namjeravaju zid završiti do ljeta, ali mnogi stručnjaci vjeruju da to neće biti moguće. Izgradnjom zida Bugarska želi pokazati da je i spremna učiniti sve što je potrebno kako bi konačno bila primljena u Schengen.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene