Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nasilje se nastavlja

U samo jednom danu ubijene 62 osobe, uvedeno izvanredno stanje: "Moramo dopustiti vojsci da radi svoj posao''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Nećemo posustati u ovom ratu protiv bandi, nećemo stati dok svi kriminalci koji su odgovorni za ova djela nisu uhvaćeni i privedeni", poručila je Nacionalna civilna policija El Salvadora na Twitteru.

Vlada El Salvadora proširila je policijske ovlasti, ograničila građanske slobode i proglasila u nedjelju izvanredno stanje na zahtjev predsjednika Nayiba Bukelea. Do toga je došlo zbog novog vala nasilja i krvoprolića između bandi, koji je iza sebe ostavio na desetke poginulih u samo dva dana.

Malenu državu u Srednjoj Americi zahvatio je novi val nasilja povezanog sa bandama, koji je prema policijskim izvješćima usmrtio 14 osoba u petak, a u subotu čak 62, kako prenosi AFP.

Policija i vojska proveli su nedjelju patrolirajući ulicama, na kojima su uhvatili i priveli "više od 400 pripadnika" banda Mara Salvatrucha (MS-13) i Barrio 18. Ove su dvije skupine optužene za ogroman skok u stopi nasilja u posljednjih nekoliko dana.

"Nećemo posustati u ovom ratu protiv bandi, nećemo stati dok svi kriminalci koji su odgovorni za ova djela nisu uhvaćeni i privedeni", priopćila je Nacionalna civilna policija El Salvadora na Twitteru.

Pročitajte i ovo Razbijena narko skupina u Zagrebu - 3 Rat narko bandi Policija razbila narko skupinu u Zagrebu: Svi uhićeni dovedeni pred tužitelja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ČVRSTE VEZE Le Monde opširno piše o kriminalnim klanovima u Srbiji i Crnoj Gori i vezama s državom

Kako bi pokušali odgovoriti na ovaj nevjerojatan skok u stopama nasilja, vlasti su proglasile izvanredno stanje koje će trajati idućih mjesec dana. Ovim su potezom ograničene građanske slobode kretanja i javnog okupljanja, a policiji je dana moć da presječe bilo kakvu korespondenciju putem maila ili telefona bez sudskog naloga.

Dodatno, salvadoranski predsjednik proglasio je stanje "maksimalne pripravnosti" u svim zatvorima, koji trenutno drže 17.000 od 70.000 članova bandi MS-13 i Barrio 18, čije djelovanje uključuje ubojstvo, iznudu i trgovanje drogom. "Ćelije su zatvorene 24 sata dnevno, nitko ne može pristupiti vanjskom dvorištu", predsjednik je objavio na Twitteru. "Ovo je poruka bandama: Zbog vaših djela, vaši "kompići" neće vidjeti niti zraku sunca".

Bukele je rekao da "moramo dopustiti agentima i vojnicima da rade svoj posao. Dok se bore s kriminalcima na ulici, zakonodavci moraju pokušati shvatiti što se događa, i tko ovo financira". Jedno od dugogodišnjih obećanja 40-godišnjeg predsjednika jest da će se snažno i sustavno boriti protiv organiziranog kriminala, koji razara zemlju. 

Prema službenim podacima, stopa ubojstava u El Salvadoru iznosila je 1140 u 2021. godini, što daje prosjek od 18 ubijenih na svakih 100.000 ljudi. Ta je brojka najniža od završetka građanskog rata 1992. godine, i označava dodatan pad u odnosu na 2020., kada je ubijena 1341 osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene